Lisette Verea – prima interpretă a şlagărului “Ionel, Ionelule”
O fumusețe răpitoare actrița Lisette Verea |
Lisette Verea a fost una dintre puţinele actriţe din România care, după ce a debutat şi a jucat pe scene de la noi, au avut şansa să joace în mari producţii cinematografice americane.
S-a născut în Bucureşti la 27 august 1914. A debutat pe scena Teatrului Majestic, la doar 13 ani, cu un cuplet care începea cam aşa:
“ Iertaţi-mă că îndrăznesc
În faţa voastră să păşesc...
Dar vreau ca să mă fac artista...
Eu cred că-s bună de revistă!”
Era un cuplet scris anume pentru ea, tânăra începătoare, care făcea timidă primii paşi pe scena, de către F.O. Fosian.
Imediat după debut, artistul N. Kanner îi propune să facă teatru: să joace în “Colos”, în revista “Nimic nou pe frontul Bucureşti” de Kiriţescu.
Despre acea epoca, Lisette Verea îşi amintea într-un interviu:
“ – Visul meu – îmi spune d-ra Lisette Verea – era visul tuturor fetelor naive: să mă mărit!... La o carieră artistică, nu mă gândisem. Dar în ziua primei repetiţii unde venisem plină de speranţe, decepţie! M’am pomenit cu doua rolişoare insignifiante... Dintr’odată visurile mele cele mai frumoase, s’au spulberat...Am refuzat...”( conform “87 artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă” – F.O. Fosian - volum care nu a fost pus în vânzare).
Dar destinul tinerei fete era se pare deja scris şi în acest destin scena avea sa aibă un loc aparte. Acelaşi F.O Fosian ne povesteşte:
1933 - Tănase și vedetele sale: Lisette Verea, Lulu Savu, Lizica Petrescu și Mia Steriade |
“ Desigur că lucrurile s’ar fi oprit aici şi visul Lisettei nu s-ar fi împlinit dacă după câteva săptămâni, d. Camil Petrescu, pe care-l cunoscuse cu puţin timp înainte, n’ar fi recomandat-o lui Soare Z. Soare... Acesta, omul de mare intuiţie şi de repede hotărâre, o sfătuieşte să se înscrie imediat la conservator. (...)
În aceste împrejurări a debutat în revista “Jo-Jo”– jucată întâi la Sinaia apoi în iarnă la Majestic. După acest deput a jucat la Cărăbuş, la Excelsior ( cu Iancovescu în “Lohengrin”), la Alhambra– iar în stagiunea anului 1938 a debutat la Teatrul Regina Mariaîn “Ediţia specială”, - la Teatrul Comedia, în “Dragoste pe note” şi într’o comedie muzicală la Teatrul Liber (“Voiaj de nunta”).”
În 1937 era deja una dintre cele mai apreciate actriţe de cabaret de pe scenele bucureştene. În acest an, pe scena Teatrului Alhambra, Lisette Verea împreună cu Lulu Nicolau lansează un mare slagăr compus de Claude Romano: “Ionel, Ionelule” .
Lisette Verea alături de Groucho Marx în Nopți la Casablanca - 1946 |
Frumuseţea răpitoare şi succesul fulminant avut pe scenele bucureştene îi asigură prezenţa în două dintre puţinele filme româneşti turnate în epocă, peliculele ”Chemarea dragostei” – 1932şi “Trenul fantomă” - 1933 - alături de Tony Bulandra şi G. Storin.
Lisette Verea părăseşte România în timpul celui de Al doilea război mondial. Se stabileşte în Statele Unite unde are şansa de a juca în pelicula “Night in Casablanca / O noapte la Casablanca” (1946)– în compania celebrilor fraţi Marx.
Din păcate cariera ei cinematografică se opreşte aici.
Actriţa a murit la New York în 27.08.2003.
Surse: “87 artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă” – F.O.Fosian
“Revista de altădată” – Nicolae Dinescu - 1973
deieri-deazi.blogspot.com