Un uriaș pe străzile Bucureștiului
Gogea Mitu dând mâna cu un călăreț... la Șosea |
Despre Gogea Mitu – uriașul care făcea senzație în Europa în anii `30 - s-au scris destul de multe. Unele din cele scrise sunt adevărate, dar au fost mediatizate și multe legende. Gogea Mitu (pe numele adevarat Gogu Stefănescu – Dumitru Goagă conform altor surse) s-a născut la Marșani în județul Dolj în 14 iulie 1914 – fiind primul din cei 11 copii ai familiei. Copilul din Mârșani creștea ca-n povești – și ca urmare în adolescență a fost remarcat de impresarii unui circ praghez cu care a făcut un lung turneu european la începutul anilor `30.
Gogea Mitu ajunge apoi în faimoasa trupă de circ Globus din Monaco. Devine faimos în întreaga Europă – spectatorii trebuind să plătească bani grei pentru a se fotografia cu el. Pe afișele circului „informația cu maxim impact” era înălțimea „artistului”. De cele mai multe ori acestea menționau, bineînțeles exagerând puțin, că Gogea Mitu ar fi avut o înălțime de 2.42 sau 2.44 metri. În realitate, la 22 de ani, acesta avea numai... 2.36 și cântarea 146 kg.
În decembrie 1934 Uriașul din Mârșani avea așadar 20 de ani și era deja o atracție a Bucureștiului:
Uriașul Gogea Mitu și... Piticul de la Moși |
„ Zilele acestea zării trecând pe sub ferestrele redacţiei noastre pe un uriaş, care umbla liniştit, cu paşi largi şi măsuraţi. Vre-o cincizeci de oameni — cari în comparaţie păreau toţi nişte pitici — se ţineau după dânsul. Ca să scape de mulţimea enervantă a curioşilor, gigantul opri un taxi, dar când voi să se urce, băgă de seamă plictisit, că nu încape. Renunţă la automobil şi se sui în tramwayul No. 6. Curioşii se urcară după dânsul şi vagonul se tixi pe dată. Uriaşul, stând în picioare, ajungea cu capul de tavan.
— E Gogea Mitu, care urmeaza actualmente cursurile unei scoale de box, având intenţia sâ se măsoare cu Carnero al Italiei ! — îmi explică cineva.” – ne povestește Alex F. Mihailîn articolul „Uriași și pitici”.
Într-adevăr – în acea perioadă Gogea Mitu se pregătea sa intre în ringul de box. Dupa întâlnirea cu un celebru promotor de box – italianul Umberto Lancea – uriașul român se hotărâse să devină un star al boxului. Intâlnirea cu impresarul italian a avut loc in pitorescul Târg al Moșilor. Și tot acolo a fost fotografiat împreună cu o mai veche cunoștintă a noastră, cu Dobrogeanu – “Piticul de la Moși”.
Uriașul la Școala de box
- Cine boxează cu mine ? antrenament ăn anul 1934 |
„ Am urmărit pe Gogea Mitu, până la Sala de box C.F.R. dela Gara de Nord pusă sub conducerea d-lui Umberto Lancea.
- La vară îl pun faţă în faţă cu Carnera ! -mi-a spus d-sa cu mândrie, recomandându-mi pe domnul Gogea Mitu (Dumitru Gogea Ștefănescu). Are o mare pasiune pentru box, e sprinten, vioi şi harnic, astfel că va ajunge un campion de temut.
Mă uitam în sus la faţa elevului d-lui Lancea. Îmi întinse palma lui sdravănă şi mâna mea se pierdu întrânsa. Un deget al lui era de două ori atât de gros ca al meu.
- Cum îţi place la Bucureşti, domnule Mitu ?
- E frumos ! Dar nu-mi convin apartamentele astea din casele moderne. Trebue să se aplece „omul" la toate uşile şi mă lovesc de tavan, când mă scol de pe scaun. Era într'un costum de box, cu braţele şi picioarele enorme goale. Într'un cuer, îi vedeam pantalonii civili, unde s’ar fi putut ascunde, foarte bine, doi oameni. Iar la picioarele cuerului nişte pantofi, cât nişte corăbii.
- Pantalonii mei au 1.60 lungime— îmi explică Gogea Mitu, ghicind ce vroiam să întreb — iar ghetele mele au No. 57.
Uriaşul n'are de cât 20 de ani şi e în plină desvoltare. Nu e obez având mai mult musculatură de cât grăsime. E probabil că va mai creşte, se va mai consolida şi-şi va mai lărgi pieptul. Cu toată mărimea lui, cântăreşte numai 145 kilograme.
- Sunt foarte fericit, că d. Umberto Lancia, al cărui elev sunt de trei luni, găseşte că am aptitudini pentru box. E un ideal al vieţii mele ca să mă pot distinge pe acest tărâm - mi-a spus uriaşul.
— Cu armata cum stai ?
— Am fost recrutat şi urmează să fiu încorporat la primăvară. M’au dat la infanterie... M‘au găsit bun, deşi aparatul lor de măsurat era prea mic pentru mine. A fost nevoe să fiu măsurat altfel ca ceilalţi recruţi."
Scurt interviu cu tatăl „ Uriașului din Mârșani „
Gogea Mitu în anul 1935 la Fabrica de ciorapi Doppieri unde i se confecționau căteva perechi speciale |
„ D. Gh. Gogea Stefănescu, tatăl uriaşului, este primar, în comuna Mârşani-Dolj, om foarte bine văzut în localitate. E ciudată coincidenţa, că Mârşanii este, poate, comuna cea mai mare din ţară, având o lungimede 7 kilometri. Deci omul cel mai înalt din România s'a născut în comuna cea mai lungă !
— Mai ales de pe la 12 ani s'a observat că băiatul meu începe să crească în mod neobicinuit. A făcut 5 clase primare în sat şi la absolvire se lua la trântă cu flăcăii de 20— 21 ani pe cari îi biruia — mi-a spus d. Primar Gogea.
- Mai am două copile, care au o înălţime normală. Mitu n'a fost niciodată bolnav.
De altfel d. Stefănescu-tatăl este şi d-sa un bărbat voinic, bine desvoltat, înalt în comparaţie cu alţi oameni. Mai are un frate şi mai voinic. Dar tatăl şi unchiul par nişte pitici de lângă Mitu Gogea, care cu mâinile desfăcute poate lua o trăsură în braţe, cuprinzând, în lăţime, o distanţă, de 2 metri 30, ca un vultur uriaş.”
O carieră senzatională
Gogea Mitu însoțit de celebrul umorist Ion Pribeagu |
Debutul în ring ca boxer profesionist avea sa aiba loc în anul următor apariției interviului pe care tocmai l-am citit împreună, în 6 iunie 1935, pe stadionul Venus din Bucureşti. Gogea Mitu a învins atunci pe Saverio Grizzo, campionul Italiei, prin knock-aut în prima repriza. Urmează apoi singura infrângere din carieră: Gogea Mitu este învins de campionul mondial Gerge Godfrey. Debutul în lumea boxului profesionist international fusese însă deja făcut. Urmează o serie lungă de turnee internaționale – în urma cărora Gogea Mitu se umple de glorie și... de bani.
Din păcate toate poveștile frumoase au un sfârșit. Prematur și tragic în cazul eroului nostru. Internat la începutul verii anului 1936 la spitalul Filantropia din București pentru a se trata de o răceală rebelă pe care o contactase la întoarcerea dintr-un turneu care a avut loc la Istambul, Gogea Mitu moare la 22 iunie. De tuberculoză spun medicii; în urma unui asasinat plătit de adversarii din ring, spuneau bârfele vremii. Probabil că nu vom afla adevărul niciodată. Dar fiecare poveste trebuie să își păstreze dramul ei de mister...
Surse: articolul „Uriași și pitici” – semnat Alex. F. Mihail – publicat în „Realitatea ilustrată” numărul din 12 decembrie 1934 și articolul „Cine a fost cu adevărat Gogea Mitu”– semnat Cristi Frisk – publicat pe www.historia.ro
deieri-deazi.blogspot.com