Doi ofiteri americani fortati sa plece din politie pentru legaturile cu organizatia KKK
Un ofiţer de poliţie din Florida a fost dat afară şi altul şi-a dat demisia după ce în presă au apărut informaţii dintr-un raport FBI care indică faptul că ambii ar fi membri ai temuteri organizaţii Ku Klux Klan, care militează pentru segregarea rasială a societăţii americane.
David Borst (foto stânga), în vârstă de 49 de ani, a demisionat iar colegul său, George Hunnewell (foto dreapta), a fost concediat vineria trecută. Ambii sunt poliţişti cu experienţă, având în spate peste 20 de ani de activitate.
Şeful poliţiei locale din oraşul Fruitland Park a recunoscut că apartenenţa la Klan nu ar fi un lucru ilegal, dar că acest lucru afectează “credibilitatea” ofiţerilor din departamentul pe care îl conduce în faţa comunităţii.
Poliţia din localitate a mai fost zguduită de “un scandal rasist” şi în 2009, când ofiţerul James Elkins şi-a dat demisia după ce au fost publicate imagini în care apare în uniforma de serviciu şi cu o glugă albă pe cap, specifică organizaţiei controversate.
Ku Klux Klan-ul este cea mai cunoscută organizaţie americană care militează pentru o societate segregată rasial. Asemenea altor organizaţii conservatoare, Ku Klux Klanul a înflorit în anii ’20 ai secolului trecut, după reînfiinţarea sa în 1915.
Klanul original a apărut pentru prima oară în decada 1860-1870 şi era alcătuit din foşti membri ai armatei confederate sau simplii cetăţeni sudişti, care se organizau în grupuri de intimidare a republicanilor albi şi a foştilor sclavi de culoare proaspăt eliberaţi de autorităţile federale, ca urmare a deznodământului Războiului Civil.
În 1915 a fost lansat filmul mut “Naşterea unei naţiuni”, care glorifica aceste “frăţii” ale albilor şi s-a creat un adevărat mit în jurul Klanului, ducând implicit la o renaştere a acestuia. Membrii KKK şi-au îndreptat de data aceasta retorica agresivă şi împotriva catolicilor şi evreilor, consideraţi alături de persoanele de culoare drept pericole reale la adresa “naţiunii albe protestante”.
Cu timpul organizaţia a început să decadă, doar pentru a reînvia a treia oară după cel de al Doilea Război Mondial şi mai ales în anii ’60, odată cu mişcările pentru drepturi civile ale populaţiei de culoare. Lista “duşmanilor naţiunii” a fost din nou completată, de data aceasta fiind incluşi şi comuniştii.
În prezent Klanul este o organizaţie marginală şi divizată, numărând abia câteva mii de membrii pe întreg cuprinsul Statelor Unite. Sursa: FrontPress.ro