Crucea si corectitudinea politica
Marea Britanie a fost condamnată zilele trecute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru că i-a intezis unei stewardese a companiei British Airways să poarte un crucifix în timpul serviciului. Aceasta a intentat procesul în primăvara anului trecut, împreună cu o asistentă medicală care la fel a fost discriminată din cauza purtării la locul de muncă a unei cruciuliţe.
Avocaţii celor două femei creştine care şi-au căutat dreptatea la Strasbourg au invocat Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului: “Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învatamânt, practici şi îndeplinirea ritualurilor. Libertatea de a-si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevazute de lege, constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru siguranţa publică, protecţia ordinii, a sănătăţii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor altora”.
Potrivit AFP, Naida Eweida, angajată la compania aeriană, a primit această interdicție de la șeful ei, iar tribunalele britanice au considerat că măsura este una corectă. Pasul următor a fost CEDO. Femeia s-a judecat timp de șase ani până să obțină o decizie favorabilă. CEDO a considerat că judecătorii britanici „au acordat prea multă atenție dorinței angajatorului de a avea o anumită imagine în raport cu dorința și libertatea reclamantei de a-și manifesta religia”. În plus, magistraţii au cerut guvernului de la Londra să-i plătească femeii daune ce se ridică la valoarea de 32.000 de euro.
Naida Eweida a salutat decizia, dar şi-a exprimat dezamăgirea că alţi trei oameni care acuzau discriminarea religioasă din Regatul Unit nu au avut câştig de cauză. Aceştia din urmă au fost concediaţi pentru că au refuzat să ofere servicii cuplurilor de acelaşi sex.
Naida Eweida s-a angajat la British Airways în 1999, informează Yahoo News. În codul conduită al companie, în ceea ce privește uniforma, este specificat faptul că stewardesele trebuie să poarte cămăși cu guler alb și cravată, iar bijuteriile la vedere sunt interzise. Scandalul dintre Naida Eweida și British Airways a început în 2006. Compania a decis să o suspende până când va accepta respectarea codului vestimentar și nu va mai purta crucifixul la vedere. La începutul anului 2007 s-a întors la serviciu, după ce British Airways a acceptat că angajații pot purta la vedere simboluri religioase. Sursa: FrontPress.ro