Viitorul Republicii Moldova. Corlatean si Lavrov, de acord ca nu sunt de acord
Întâlnirea de la Moscova. Ministrul român de Externe Titus Corlăţean şi omologul său, Serghei Lavrov, au lansat mesaje clare că nu sunt de acord în cazul Republicii Moldova.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse Interfax, înainte de conferinţa de presă comună cu Lavrov, Corlăţean a spus foarte clar că România sprijină efortul de integrare a R Moldova în Uniunea Europeană. Deşi a încercat să evite răspunsul direct legat de perspecivele REUNIRII dintre România şi R Moldova, ministrul de Externe român a afirmat că, evident, “cetăţenii Republicii Moldova, CA ŞI ÎN TRECUT, îşi vor alege liber viitorul”. De asemenea, a subliniat faptul că nu se poate vorbi despre “românizarea” Republicii Moldova, având în vedere că cetăţenii din România şi Republica Moldova vorbesc o limbă comună, limba română, şi au comune tradiţiile, istoria şi cultura.
În schimb, Lavrov, în timpul conferinţei de presă, a spus că “este de acord” cu Titus Corlăţean că “viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului”, iar Rusia a susţinut şi susţine că “Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran”.
Nu se poate vorbi despre “românizarea” românilor
România şi Republica Moldova au o istorie şi cultură comune, de aceea e total greşit să se vorbească despre “românizarea” statului vecin, ai cărui cetăţeni îşi vor alege viitorul în mod liber, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu acordat agenţiei ruse Interfax, cu prilejul vizitei sale la Moscova, transmite Agerpres.
“Consider că e total greşit să se vorbească despre ‘românizarea’ Republicii Moldova, în condiţiile în care avem o istorie, cultură, tradiţii comune cu majoritatea populaţiei acestei ţări, vorbim aceeaşi limbă – româna. În plus, discuţiile referitoare la identitatea Republicii Moldova trebuie abordate cu atenţie, într-un mod echilibrat şi având disponiblitatea de a asculta opiniile specialiştilor – istoricilor, lingviştilor şi academicienilor. La urma urmelor, aceste discuţii trebuie să aibă loc la nivelul populaţiei, institutelor (politice, culturale, din domeniul educaţiei) şi al societăţii civile din Republica Moldova, cu susţinerea comunităţii academice”, a afirmat Titus Corlăţean, întrebat dacă autorităţile ruse au motive să fie îngrijorate de ‘românizarea’ Republicii Moldova şi dacă perspectivele unirii cu România sunt reale.
În context, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat importanţa procesului de modernizare a Republicii Moldova. “Aş spune că la ora actuală e mai important acel proces prin care trece Republica Moldova – proces de transformare şi modernizare profundă, în sens democratic, european. (…) Acest proces are loc şi în România, dar, desigur, la alt nivel şi cu alt ritm. În felul acesta putem spune că România şi Republica Moldova au un numitor comun – transformările politice şi la nivelul societăţii, legate de integrarea europeană”, a susţinut Titus Corlăţean.
El a arătat că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova. “În ceea ce ne priveşte, poziţia noastră faţă de Republica Moldova constă în susţinerea integrării europene, ţinând cont de voinţa politică în acest sens din partea Chişinăului. Susţinerea României se concretizează prin toate acţiunile noastre, prevăzute de mecanisme de cooperare bilaterală pe termen mediu şi lung, cum ar fi Parteneriatul strategic în scopul integrării europene a Republicii Moldova, precum şi comisiile bilaterale parlamentare şi interguvernamentale privind integrarea europeană.
În mod evident, cetăţenii Republicii Moldova, ca şi în trecut, îşi vor alege liber viitorul, a adăugat ministrul. “Iată încă un motiv pentru care nu trebuie să se vorbească de ‘românizare‘. Vorbim despre alegerea liberă a populaţiei Republicii Moldova, indiferent cum va fi această alegere, avem cu toţii obligaţia să respectăm această opţiune”, a concluzionat Titus Corlăţean.
Ce spune Seghei Lavrov despre Republica Moldova
Rusia susţine în mod constant integritatea teritorială a Republicii Moldova, care ar trebui să-şi păstreze suveranitatea, a declarat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în finalul convorbirilor purtate la Moscova cu omologul său român Titus Corlăţean, relatează agenţia de presă Itar-Tass. “Poziţia Rusiei în această chestiune este bine cunoscută. Noi am susţinut întotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova, care ar trebui să rămână un stat suveran”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, evidenţiind că acesta este unul din principiile “după care se ghidează Rusia şi în reglementarea transnistreană”.
În acelaşi context, Serghei Lavrov a spus că împărtăşeşte opinia ministrului român Titus Corlăţean, potrivit căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului Republicii Moldova, iar România va respecta decizia, oricare va fi aceasta. De M.Batca – Ziua Veche