Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Fara lupta

$
0
0

Crimeea a cazut fara lupta

autor: FrontPress07.03.2014

crimeeaDacă cineva ar fi susținut în urmă cu puțin timp că Rusia va ocupa Ucraina în patru zile și nu va fi nevoită să tragă un foc de armă pentru asta, lumea l-ar fi considerat nebun. Cum așa? Ucrainenii, care au pretenții asupra altor teritorii, care s-au judecat cu România pentru o bucată de platou continental la Marea Neagră timp de mai mulți ani la Haga, care au tot încercat să joace cu frontiera Dunării prin controversatul canal Bâstroe, aceiași ucraineni să stea cu brațele încrucișate în timp ce le este ocupată o importantă provincie, recunoscută ca și ucraineană de ONU, având și garanții de inviolabilitate a frontierelor din partea SUA, Marii Britanii și chiar a Rusiei prin Protocolul de la Budapesta din 1994, chiar ei să nu reacționeze?
Se va spune că da, dar Rusia avea o bază militară puternică pe acest teritoriu, plus aproape 60% din populația de 2,25 milioane a Crimeii este formată din etnici ruși, că manevra lor a fost foarte bine pusă la punct etc. Adevărat, manevrele lor au fost foarte bine puse la punct, bine gândite și bine executate, pas cu pas și poziție cu poziție. Niște demonstrații pro-ruse la Simferopol, apoi mascați înarmați și fără însemne ocupă poziții cheie pe clădirile guvernamentale, ocupă punctele strategice, apoi trupe numeroase securizează aceste poziții, ajungând la finalul celor patru zile să blocheze cazărmile militarilor ucraineni cu ei înăuntru, fără posibilitatea de a mai face ceva (cum spuneam în articolul Ucraina, spre război?). Practic, rușii au ajuns stăpâni necontestați pe Crimeea în patru zile, mai mult, au făcut-o fără să tragă un foc de armă, de fapt și fără să recepționeze vreun foc de armă!
Cum este posibil, cine e de vină? NATO, UE, SUA, comunitatea internațională? Nici vorbă, principalul vinovat este mult mai aproape, la Kiev. Cum spune vorba aia, pentru un dans e nevoie de doi. Iar al doilea este fără îndoială Ucraina. Ce a făcut conducerea ucraineană, cea care a înfruntat gloanțele pe Maidan și și-a impus puterea la Kiev, alungându-l pe Ianukovici? Ce a făcut ca să evite această situație? În afara unor declarații ceva mai belicoase, absolut nimic!
1-martie1 martie 2014
Trebuie să lămurim niște aspecte. Forțele militare ale unui stat funcționează după legi și reguli, pe baza unor ierarhii stricte. Astfel, o unitate nu poate face nimic de capul ei, pentru a acționa trebuie să primească ordin de la eșalonul superior, acesta de la cel superior lui și tot așa până la conducătorul suprem care este întruchiparea conducerii politice a țării. În cazul în care conducerea politică încalcă legile țării, dând de exemplu un ordin de a se trage în popor, cum a făcut Ceaușescu și Ianukovici, se poate constata încălcarea legii și unii să nu execute ordinul. Dar în cazul în care ordinul este legal, trebuie executat, dar acesta poate fi executat cu condiția să fie dat. Nu poate o unitate să se apuce să lupte de capul ei, fără ordin, deoarece din start devine rebelă și liderii ei pot fi trimiși pentru a fi judecați de Curtea Marțială.
Ori, ce ar trebui să facă conducerea politică și militară atunci când persoane necunoscute, înarmate și purtând cagule, ocupă și iau poziții de tragere pe clădirile guvernamentale principale din capitala unei provincii ucrainene? După toate regulamentele internaționale, dacă aceste persoane nu aparțin structurilor de forță ale țării gazdă, pot fi considerate formațiuni paramilitare care încearcă să preia controlul, deci neutralizarea lor este perfect justificată. A făcut conducerea ucraineană ceva în acest sens? A dat ordin structurilor sale de forță să aresteze acele persoane, mai ales că în primele zile numărul lor era destul de redus și grupurile erau destul de disipate?
Nu trebuia să deschidă focul asupra lor, trebuiau trimise trupele ucrainene care să le rețină. Uzul de armă era justificat în cazul în care aceste persoane ripostau. Există reglementări clare asupra dreptului polițistului sau militarului de a face uz de armă. Iar când ai în față persoane necunoscute, fără însemne, înarmate care ocupă puncte cheie din țara ta, atunci poți face uz de armă. Se somează, dacă nu se supune se execută foc de avertisment, dacă nici atunci nu se supune, foc în plin. A făcut Kievul așa ceva? Respectiv a dat vreun ordin unităților din Crimeea să procedeze în acest mod? Ca să facem o paralelă, ce ar trebui să facă conducerea României dacă pe clădirile din Sfântu Gheorghe apar trăgători necunoscuți, dacă principalele puncte de trecere din Târgu Mureș sunt ocupate de genul acesta de inși înarmați?
Kievul nu a făcut nimic, astfel că Rusia a plusat. Apare traficul de elicoptere și avioane, sunt ocupate aeroporturi, baze militare, încep deplasările masive de trupe spre toate punctele cheie ale peninsulei. Militarii ucraineni, tot în cazărmi. Nimeni nu le-a dat vreun ordin să iasă, sau ce să facă. În mod sigur, ofițerii ucraineni înroșesc liniile telefonice și undele radio cerând de la Kiev ordine și instrucțiuni. Este cineva capabil acolo să dea aceste ordine? Mă îndoiesc.
2-martie2 martie 2014
Câteva cuvinte despre spațiul aerian. Ucraina a închiriat baza de la Sevastopol Rusiei. În înțelegerea militară care a fost încheiată între cele două țări, sunt stabilite niște culoare aeriene care să fie folosite de ruși pentru deplasările în și dinspre baza de la Sevastopol. Există protocoale, înțelegeri, partea ucraineană este anunțată când urmează să vină vreun transport militar, pentru a nu crea confuzii și alarme inutile. Partea ucraineană trebui să aprobe aceste zboruri înainte de a avea lor, deoarece ea este proprietara spațiului aerian, dar și al bazei. Genul acesta de înțelegeri și anunțări prealabile există peste tot în lume, la toate bazele militare pe teritoriul altui stat. La fel, și la baza de la Mihail Kogălniceanu, nu vă închipuiți că vin americanii cum vor, ei trebuie să-și anunțe în prealabil zborurile, orele la care intră în spațiul aerian românesc vreo aeronavă de-a lor, pentru a nu intra în alertă fără să fie cazul.
Ori, cum reacționează Ucraina când toată Crimeea începe să fie înțesată de zboruri neautorizate? Să fi obținut rușii aprobarea autorităților ucrainene pentru toate aceste zboruri? Mă îndoiesc. Civili aflați în mașini filmează formațiuni de elicoptere care zboară în plină zi. Cum reacționează autoritățile ucrainene? Protestează. Au încetat zborurile? Nu.
Cu o întârziere nejustificată se declară închiderea spațiului aerian pentru aeronavele militare. Cam târziu, dar totuși s-a dat. Dar cu asta ce-am făcut? Dacă închizi spațiul aerian, atunci implicit îl declari inviolabil, orice aeronavă care violează spațiul aerian poate fi atacată și doborâtă. Dacă îl închizi, îl închizi ca să îl aperi, dacă nu îl aperi, de ce îl închizi, numai ca să mai faci o declarație? Aflăm că Ucraina protestează fiindcă i s-a încălcat spațiul aerian. Asta după ce l-ai închis, nu? Dacă ai anunțat că ai închis spațiul aerian, cum încearcă cineva să intre, îl prinzi în cătarea SAM-urilor. Ah, dar bazele de SAM-uri din Crimeea au fost ocupate de ruși. Atunci deplasezi SAM-uri mobile în apropiere, către istmul Perekop, și în caz de nevoie lansezi una ca să se vadă că vorbești serios. Dacă nu, nu ai făcut nimic, rămâi cu protestele că ți-au încălcat spațiul aerian, încă și de două ori. Dacă nu lansezi rachete, îl vor încălca și a treia oară, au văzut că merge.
La fel ca și inviolabilitatea santinelei. În interiorul gardului cazărmii militare este o zonă interzisă. Cine intră fără permisiune, fie pace sau război, riscă să fie împușcat. Santinela care păzește nu poate fi atacată, este principiul stipulat prin lege și regulamente militare, cel al inviolabilității santinelei. Dacă pătrunzi în zona în care santinela are consemnul să o păzească, o faci pe proprie răspundere, pe riscul tău. Nimeni nu va acuza vreodată santinela că te împușca dacă tu nu răspunzi la somații. Două somații, foc de avertisment, apoi foc în plin. Rușii care au intrat în cazărmile ucrainene știu asta. Dar mai știau că nimeni nu va face uz de armă contra lor. Fiindcă nu a primit ordin, nimeni de la Kiev nu l-a dat. Nu a avut curajul, nu și-a asumat răspunderea, încă nu știm.
3-martie3 martie 2014
În acest context, cu atât mai de neînțeles mi se pare pasivitatea trupelor ucrainene în ultimele patru zile. De ce nu au deplasat o companie la aeroportul din Simferopol, de exemplu, nu l-au ocupat înaintea rușilor, apoi să interzică pătrunderea lor, amenințându-i cu deschiderea focului, era aeroportul lor în țara lor, nimeni nu putea să vină să-l ia fără riscuri. Somație și foc de avertisment. Dacă rușii ripostau, era clară situația pentru toți. Dar nu a existat acel ordin.
Și așa Ucraina s-a trezit în situația în care Crimeea este practic ocupată fără să se fi tras un singur glonț. Și îi va fi greu să revină, chiar dacă se va găsi voința politică să o facă. Situația strategică este net defavorabilă. Întreaga peninsulă este ocupată de ruși, ei sunt fortificați în această zonă care ea însăși este o citadelă naturală. Singurele trupe ucrainene de aici sunt prizoniere în cazărmi, nu sunt dezarmate, dar sunt în imposibilitatea de a face ceva, înconjurate de ruși. Sunt ostatice, îngreunând și mai mult situația militară a Ucrainei. În plus, fiindcă nu a reacționat, Ucraina se confruntă cu același scenariu în estul țării, iar întreaga inițiativă aparține Rusiei, Ucraina nu poate decât să reacționeze, nu să acționeze.
Să venim cu câteva exemple. În 28 iunie 1940, România evacuează Basarabia și nordul Bucovinei în urma ultimatumului URSS. Militarii primesc ordin să nu răspundă la provocări, să nu deschidă focul. Sovieticii profită, nu respectă graficul de deplasare și le-o iau înainte, îi atacă, îi dezarmează, îi batjocoresc. Românii nu răspund fiindcă au ordin să nu o facă. Totuși, sunt unii care la forță răspund cu forța, deschid focul și îi opresc pe sovietici, fără ei aceștia ar fi mers mai departe de Ținutul Herța și România ar fi fost ceva mai mică (vezi 28 iunie 1940. Fapte și eroi necunoscuți și Cedarea Basarabiei. Aveam alternative?). Românii, chiar dacă au primit ordin să nu tragă, au fost unii care au ripostat. E foarte adevărat că acum soldații ruși în Crimeea au fost mult mai politicoși cu cei ucraineni.
Și să nu uităm, ceea ce vedem că se petrece acum în Ucraina poate am fi văzut că în România în decembrie 1989, să nu uităm că sovieticii au fost invitați în țară, se cam știe de către cine. Mai știți cum a reacționat generalul Gușe (asta nu îl absolvă de alte greșeli), fapt care poate ne-a salvat atunci: Dacă vin, tragem în ei!
Rusia nu e prima oară când face o astfel de manevră. Amintiți-vă de Kosovo în 1999, când Serbia în urma bombardamentelor NATO își dă acordul de a părăsi provincia și trupele NATO pornesc să ocupe punctele cheie. O coloană înarmată rusească trece din Bosnia-Herțegovina unde era trupă de menținere a păcii și ocupă înaintea tuturor aeroportul din Priștina, dând Rusiei un grad mai mare de negociere ulterioară.
În 1992, moldovenii au decis să lupte, au primit ordin să o facă, să băteau pentru țara lor și aveau mult mai mici șanse decât a avut Ucraina acum. Nimeni nu a pus vreo presiune internațională pe Rusia în 1992, nimănui nu-i păsa de Republica Moldova, doar României. O țară mică sfida un imperiu, dar a luptat. Au fost învinși. De luptat au luptat și georgienii, și pentru aceste merite, și în ziua de azi, Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud sunt considerate teritorii ocupate de Rusia.
Ucraina a pierdut enorm prin lipsa de reacție, mult mai bine dotată și înarmată decât aceste două țări la un loc, nu a reacționat, deși avea susținerea morală a vestului. În ciuda retoricii belicoase de care dau dovadă naționaliștii ucraineni pe forumurile de pe internet, Ucraina nu a făcut nimic ca să-și apere țara. În mod sigur, și NATO va fi mai reticent, deoarece impresia lăsată este una ciudată. E greu de înțeles când susții sus și tare că Crimeea îți aparține, dar o lași din mână fără a trage un singur foc de armă.
Dar dacă lucrurile se opresc aici cu Crimeea, ca în ziua de azi, peste zece ani se va vorbi despre Crimeea ca un teritoriu cedat de Ucraina și nu ocupat de Rusia. De Cristian Negrea


Crimeea

$
0
0

Nostalgii otomane: “Crimeea ar putea ajunge in componenta Turciei”

autor: FrontPress 07.03.2014

otomanPublicaţia turcă Hürriyet afirmă că în cazul în care Crimea îşi va declara independenţa, aceasta ar putea să treacă sub sfera de influienţă a Turciei, comunică portalul ucrainean Espreso.TV. În opinia autorului articolului, acest lucru este prevăzut de un tratat semnat acum 231 de ani între Imperiul Otoman şi Imperiul Ţarist.
Potrivit tratatului, semnat de către împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare la 19 aprilie 1783, peninsula Crimeea trece din componenţa Imperiului Otoman în componenţa Rusiei.
„Unul din cele mai importante puncte, prevede condiţiile care nu permit Crimeei să-şi declare independenţa şi nici să treacă în componenţa unei terţe părţi. În caz contrar, Crimeea trebuie să revină în componenţa Turciei”, afirmă autorul.
El o observă că în 1991, după destrămarea URSS şi apariţia Ucrainei independente, Turcia avea dreptul formal să-şi revendice Crimeea.
„Cu toate acestea, guvernul Turciei, condus de Turgut Ozal, luând în consideraţie schimbările geopolitice în nordul Turciei şi schimbarea conjucturii internaţionale, nu a adoptat o astfel de poziţie. Turcia s-a limitat doar la cererea de restabilire a drepturilor minorităţii tătare care locuieşte pe peninsulă”.
Dacă Crimeea va dori să se unească cu Rusia, atunci aceasta va trebuie să-şi proclame independenţa faţă de Ucraina. Anume în acest moment, potrivit normelor drepturilor internaţionale, Turcia ar putea să declare „vrem să restabilim drepturile asupra Crimeei”, rezumează autorul. De pe Mesager

Tuturor femeilor

$
0
0
Fie ca e vorba de mama, de sora, sotie sau simpla colega de birou, femeile din viata fiecaruia dintre noi merita sa fie felicitate de Ziua lor, 8 Martie.

Fie ca toate implinirile, sanatatea si spiritul acestei zile de 8 Martie sa va insoteasca pretutindeni!
LA MULTI ANI!

Retete

$
0
0


REȚETE CULINARE DE LA INCEPUTUL SECOLULUI XX


Dacă in articolul anterior pe această temă m-am rezumat la deserturi, astăzi vă voi impărtăși și câteva rețete de mâncăruri  - rețete de prin anii 1908-1909. Și dacă articolul trecut îl „asezonam” cu modele de rochii prezentate în revistele vremii, articolul de azi îl voi “pigmenta” cu fotografii de pălării pentru doamne ( din păcate – azi un accesoriu aproape dispărut din arsenalul feminin cotidian). Pentru început  rețetele – apetisante, dar  nu foarte dietetice - împărtășite cititorilor revistei„Moda nouă ilustrată”  de la începutul secolului XX (dar iată că și nouă celor din 2014 – deși sunt sigur că nu spera  asta) de  către  „BUCĂTARUL”(martie-aprilie 1909):   

FICAT COPT ÎNĂBUȘIT


Tocăm ficatul împreună cu 250 grame carne de vițel, se sără și se pipereză, se adugă un păhărel de coniac și un gălbenuși de ou, cum și câteva ciuperci tocate. Se ia o cratiță mică cu capac, se pune pe fund 2-3 frunze de dafin, apoi o pătură de slănină, se umple cu tocătura făcută, se acoperă iar cu o pătură de slănină pe deasupre se mai pune o foaie de hârtie albă și se astupă bine cu capacul. Se dă de se coace o oră în cuptorul potrivit de cald.


SANDWICS CALDE  



Tăiați felii subțiri de pâine, puneți peste ele o pătură fină de răzătură de șvaițer, apoi o feliuță de șuncă, o altă pătură de răzătură de brânză și în fine o felie subțire de pâine. Legațile bine cu o ața și puneți-le să se coacă într’o tingire în unt. După ce s’au rumenit bine, serviți-le la masă.


CROCHETE DE CARTOFI


Fierbeți cartofii, curățați-I de coajă, sdrobiți-i bine și adăugați o bucată de unt proaspăt, true ouă bătute cu una sau două linguri de lapte, puțină sare și piper.Luați apoi câte o lingură din acest aluat și aruncați în tingire (notă: se prăjesc ca și chiftelele).


                                  FILEURI DE OU 


Tăiați felii de ceapă și ciuperci, pe cari le puneți în tingire, cu unt și puțin usturoi. După ce ceapa s’a rumenit puțin adăugați o linguriță de făină, sare și piper. Întindeți-o apoi cu vin alb și bulion, în părți egale. Lăsați pe foc o jumătate de oră, până scade sosul. Puneți apoi feli din albușul oulelor tari. Lăsați să facă un clocot și aveți fileuri de ou.



Continui cu un truc și cu rețetele impărtășite de „FETIȚA DIN ZEFIR”( Martie 1908) :




ȘAMPANIE IEFTINĂ


Iată un procedeu foarte simplu pentru a fabrica o șampanie care cu greu se poate deosebi de șampania adevarată: Pui în fiecare sticlă de vin alb, 5 centigrame de candel pisat (nota:zahăr candel), 5 gr. De acit tartric și 7 gr. De bicarbonate de sodă.Pune-I dop imediat și leagă bine dopul. Pune apoi sticlele la răcoare.


RIZOTO A LA MILANAISE


Pui intr’o cratiță o ceapă tăiată mărunt și o rumenești cu o bucată de unt și cu grăsime de bou.Când s’a rumenit ceapa se pune orezul, ( jum. kgr. Pentru 4 persoane), și se lasă să se prăjescă un minut sau două. După aceea se adaugă puțin câte puțin zeamă de carne de pasăre. Când prezul este aprope fiert i se adaugă puțin șofran (luat de la farmacie), măruntaele de pasăre, și în cele din urmă parmesan ras. Totul trebue amestecat încontinuu.


SOS SPANIOLESC


Pune doua linguri de făină într’o cratiță cu unt proaspăt și las-o să se rumenească încet, amestecând mereu; adaogă-i zeamă de carne, trage la o parte ca să fiarbă încet, adaogă nițică șuncă, ceapă, bucățele de carne de vacă, nițele ciuperci, sare, piper și pătrunjel. Când totul este fiert bine și scăzut, trece-l prin sită, scoate-I grăsimea de pe deasupra și servește la masă cu rasol de vită.




Și voi încheia azi cu două rețetetrimise redacției revistei „Moda nouă ilustrată”de alte două cititoare : Violeta de Parma ( din Mănești-Prahova) și Constanța Diaconescu :



                                        LAPTE ZBURAT SPANIOL


Pune atâtea gälbenusuri câte persoane au să fie la masă,  dar de voești pune mai multe și spărgând ouăle binisor, ca în coajalor să măsori laptele, câte ouă atâta lapte'n coaja lor. Pune apoi coaja dela o lămâe sau 2, zahăr cât va trebui de dulce și puțină sare și bate toate acestea o oră. Pregăteste curând o formă frumoasă, ca s'o poți da la o masă, unge-o cu unt, toarnă compoziția în ea, pune-o pe jăratec, pune-i un capac deasupra și  pune-i jăratec, păzețte-o până se va coace, apoi presară zahăr pisat ras pe coaja portocalei și dă’l la masă.

Acum, poftă bună și să-mi spunți dacă v’a plăcut.


PLĂCINTĂ LA MINUT SAU ARMENEASCĂ


O kilă de făină, 4 ouă cu albuș cu tot, lapte cât trebue, frămânți bine, apoi întinzi foi mici, ungi cu dulceță de vișine, cu brânză de vacă, amestecată cu ouă și cu zahăr pisat, sau cu majun. După aceia pui unt sau grăsime în tavă și le prăjești pe șparthat (plită, mașină),le presari cu zahăr pisat și le dai la masă.

Nu-mi ramâne decât să vă urez și eu, asemeni Violetei de Parma: 

Acum, poftă bună și să-mi spunți dacă v’a plăcut !?



Cata dreptate are

$
0
0

...saracul de el...cate dreptate are si acum...

:)))

Avioane cu reactie

$
0
0

Mandria Luftwaffe: Avionul cu reactie, Messerschmitt-262

autor: FrontPress08.03.2014

0Chiar dacă a fost introdus târziu în dotarea Luftwaffe şi nu a reuşit să joace un rol decisiv în ultima parte a războiului , Messerschmitt Me-262 rămâne unul dintre cele mai revoluţionare avioane din istoria aviaţiei moderne. Este primul avion militar operaţional cu reacţie din lume . Me-262 , prin elementele sale structurale , a reprezentat o platformă de dezvoltare pentru viitoarele avioane supersonice.
Clipboard01_60Istoricul dezvoltării avioanelor cu reacţie Me-262
Programul de dezvoltare a avionului german cu reacţie Me-262 a început în 1936 , o dată cu crearea primului motor cu reacţie operaţional de către inginerul german Hans von Ohain . Motorul construit de Hans von Ohain a pus în mişcare primul avion cu reacţie din lume, prototipul Heinkel He-178.
Hans_von_Ohain_1960smLucrul la modelul Me-262 a debutat încă din aprilie 1939, cu numele de Proiect 1065. Între 1939 şi 1940 , Messerschmitt a creat primele prototipe ale avionului pentru ai testa structura mecanică. Progresul programului de construcţie a modelului Me-262 , a fost întârziat datorită diferitelor probleme tehnice apărute şi a subfinanţării datorate lipsei de interes faţă de proiect , manifestată de înalţii oficiali nazişti care credeau în primă fază că războiul poate fi câştigat de avioane convenţionale. Primul prototip de Me-262 a fost construit în aprilie 1941, nefiind înzestrat cu un motor cu reacţie , ci de un motor în 12 cilindri , Juno Junkers 210. Cele două turboreactoare BMW de tip 003 au fost montate ulterior, păstrându-se ca măsură de siguranţă şi motorul Juno Junkers 210.
La primul zbor al prototipului Me-262, amebele turboreactoare BMW au cedat , obligând pilotul să aterizeze folosindu-se de motorul de rezervă în 12 cilindri montat în botul avionului. Avionul Me-262 , a fost testat chiar de inginerul Willy Messerschmitt. Motoarele cu reacţie BMW au fost înlocuite de turboreactoarele Jumo 004 (ceva mai fezabile decât turboreactoarele BMW 003). Prototipul V3 de Me-262 echipat doar cu motoare cu reacţie a zburat abia pe 18 iulie 1942. Principala problemă întâmpinată de Me-262 , era lipsa unor aliaje care să crească rezistenţa termică a fuselajului. De dezvoltarea elementelor aerodinamice ale avionului cu reacţie german s-a ocupat inginerul Ludwig Bölkow. Aripile lui Me-262, sunt în formă de săgeată , dar au o înclinaţie de doar 18.5°. P . Un Me-262 putea atinge o viteză maximă de aproape 975 km/h(o viteză neconfirmată oficial). Construcţia unui Me-262 se întindea pe aproape 6400 de ore de muncă, fiind construite până la încheierea războiului aproape 1400 de avioane. Din aceste 1400 de avioane , doar 200 au fost operaţionale.
Misiunile îndeplinite în cadrul Luftwaffe
Messerschmitt Me 262 intră în dotarea Luftwaffe în aprilie 1944. Au fost create două variante de Me-262, pentru a îndeplini două tipuri de misiuni. Me-262 A”Schwalbe” a îndeplinit rolul de avion de luptă interceptor care să apere principalele obiective industriale germane de atacurile bombardierelor inamice. Cealaltă variantă de Avion Me-262 A denumită “Sturmvogel” a îndeplinit rolul de bombardier, pentru a satisface una din dorinţa lui Hitler de a avea un bombardier rapid.
stukapilotPrima escadrilă care a avut în dotare avioane cu reacţie Me-262 s-a numit Erprobungskommando 262 , înfiinţată în aprilie 1944 şi preluată începând cu iulie 1944 sub comanda maiorului Walter Novotny. Ulterior escadrila este redenumită Kommando Novotny. Primul Me-262 intră în luptă pe 28 august 1944 şi este doborât în luptă de către un echipaj de pe avionul P-47Thunderbolts format din maiorul Jseph Meyers şi locotenentul secund Manford Croy.
Noi formaţiii de Me-262 sunt organizate începând cu ianuarie 1945. Una dintre cele mai faimoase formaţii de Me-262 care au devenit operaţionale a fost şi cea denumită Jagdverband 44 , condusă de renumitul pilot Adolf Gallant Escadrila general-locotenetului Gallant şi-a început misiunile din februarie 1944. Datorită vitezei sale înalte , Me-262 reuşea să doboare în cele mai multe cazuri , orice fel de bombardier al Aliaţilor , mai ales nescortat. Strategia preferată a piloţilor de pe Me-262 era să atace în picaj cu cele 4 tunuri de 30mm pe care le aveau în dotare.
me262Piloţii de pe avioanele americane au elaborat mai multe strategii pentru a se apăra împotriva atacurilor avioanelor germane Me-262. Punctul slab al avioanelor cu reacţie germane era manevrabilitatea. Piloţii de pe avioanele americane P-51 Mustang au identificat rapid această slăbiciune a Me-262, şi reuşeau să-l atace atunci când efectua viraje de întoarcere. În plus bombardierele Aliaţilor au început să beneficieze de escorte din ce în ce mai puternice.
Un alt punct slab al Me-262 era că avea nevoie de piste de beton pentru a decola şi a ateriza. Ca urmare, Aliaţii au introdus pe lista ţintelor atacurilor lor aeriene , bazele de pe care operau avioanele cu reacţie germane. Multe avioane Me-262 au ajuns să fie atacate în timp ce decolau sau aterizau. Desemenea este de menţionat faptul că la viteză mică , Me-262 înregistra performanţe foarte slabe. De altfel , piloţilor germani li se recomanda să nu zboare cu o viteză mai mică de 300 km/h.
Chiar şi în aceste circumstanţe dificile, avioanele Me-262 au reuşit să doboare aproximativ 500 de avioane inamice , pierzând în schimb 100.
MesserUn avion care a revoluţionat aeronautica mondială
Chiar dacă avionul cu reacţie Messerschmit nu a putut juca un rol major în ultima parte a războiului , constucţia sa a revoluţionat complet industria aeronautică mondială. Me-262 a marcat începutul erei avioanelor supersonice.
Me -262 a reprezentat punctul de pornire în dezvoltarea supersonicelor viitorului. După terminarea războiului , avioanele ME-262 rămase au ajuns să fie un obiect de studiu în cercetările Aliaţilor. În anii care au urmat războiul , Me-262 a fost supus la diferite teste de viteză. Aşa s-a ajuns ca multe elemente care îşi au originea de la Me-262 să fie incorporate în structura viitoarelor avioane cu reacţie , cum ar fi americanul F-86 Sabre şi Boeing B-47 Stratojet . Cehoslovacia a produs până în 1951 , avioane Me-262 redenumite sub numele de Avia S-92. De Alexandru Danilov – Historia


Pana cand ?

$
0
0

Pana cand? Scandarea numelui tarii INTERZISA pe stadioanele din Romania

autor: FrontPress09.03.2014

sud steauaÎn seara de 8 martie 2014 am asistat la încă un moment incredibil, care a demonstrat că în România s-a instaurat o adevărată dictatură a minorităţilor naţionale şi că pe stadioanele din ţara noastră este interzis să scandezi “România”, pentru că astfel “provoci” elementele alogene.
Dar cum rămâne cu faptul că aceste elemente alogene huiduie imnul naţional, zbiară pe patinoare “Ria, Ria Hungaria”, cântă aşa-zisul “imn secuiesc”, scuipă şi înjură jucătorii de hochei români care flutură steagul naţional pe un patinoar din România, aduc jigniri întregului popor român scandând “rahaţi de olahi” şi ameninţă cu moartea cetăţeni ai acestei ţări doar pentru că sunt de naţionalitate română?
În acest al doilea caz, toată lumea dă din umeri, zâmbeşte frumos şi spune că nu s-a întâmplat nimic, pentru că nu putem supăra “naţiunile conlocuitoare”. În schimb, la meciul de fotbal dintre Steaua şi CFR Cluj, din data de 8 martie 2014, atunci când galeria bucureşteană a început să scandeze « Afară, afară cu ungurii din ţară ! », arbitrul partidei, Cristi Balaj (după comportament, mai degrabă, Balasz) a decis întreruperea temporară a partidei şi l-a trimis pe căpitanul roş-albaştilor, Mihai Pintilii, să transmită ultraşilor stelişti că dacă nu încetează cu scandările va întrerupe definitiv meciul şi Steaua ar putea pierde cele trei puncte la masa verde.
Mai grav este faptul că suporterilor bucureşteni li s-a interzis să scandeze chiar şi numele ţării noastre, “România”, această scandare fiind considerată “provocatoare”. Mai mult decât atât, centralul partidei nu a luat nicio măsură când suporterii de etnie maghiară din tribune au huiduit numele “România” scandat de stelişti. Deci, nu avem voie să scandăm numele ţării noastre, însă li se permite tuturor alogenilor să îşi bată joc de ea.
În concluzie, după ce suntem forţaţi să asistăm neputincioşi la epurarea etnică a românilor din Harghita şi Covasna, după ce trebuie să acceptăm că un partid constituit ilegal, pe criterii etnice, se află la guvernarea României aproape neîntrerupt în ultimii 20 de ani şi după ce enclavizarea judeţelor Harghita şi Covasna a devenit un fapt, acum ni se interzice să mai scandăm numele patriei noastre în capitala Ardealului. Până când ? De Octavian Lixeanu pentru FrontPress.ro


Ion Pribeagu

$
0
0


La bodegă

Nae a intrat în grabă
În bodegă "La trei poame"
Şi pe chelner îl întreabă:
- Ce ai pe listă, că mi-e foame.

Chelnerul cu reverenţă
Spre client privirea-şi plimbă
Şi răspunde cu prudenţă:
- Am o limbă! Dar ce limbă...!

- Limbă nu mănânc, răspunde
Nae acru la figură,
Nu pot să mănânc un lucru
Ce-i la animale în gură!

- Bine, a răspuns garsonul,
Vesel cu o idee nouă:
- Nu mâncaţi ce au în gură?
Să vă fac vreo două ouă?

poezie satirică de Ion Pribeagu

Comunicat

$
0
0

Comunicat “Peluza Sud” Steaua dupa scandarile “provocatoare antimaghiare” de la Cluj

autor: FrontPress10.03.2014

peluza sudAvând în vedere ultimele actiuni petrecute atat in tara cat si in afara ei, noi, Peluza SUD, dorim sa luam pozitie fata de aceste evenimente care afecteaza si sportul, din pacate.
Prin parasirea peluzei la meciul ce a avut loc in orasul Cluj Napoca cu echipa CFR Cluj din data de 08.03.2014 dorim sa tragem un semnal de alarma si sa aratam ca SUNTEM inainte de toate ROMANI!
Prin mesajul transmis catre sectorul ocupat de suporterii echipei STEAUA BUCURESTI, ni s-a adus la cunostiinta ca orice scandare la adresa Ungariei, a minoritatii maghiare din Romania, chiar si scandarea numelui tarii noastre, fiind considerate provocatoare, meciul va fi intrerupt, iar echipa gazda va castiga partida la masa verde.
Prin aceasta incercare ni s-a cenzurat dreptul la libera exprimare si ne consideram calcata in picioare identitatea nationala. Totodata prin aceastea se incalca Constitutia Romaniei. Conform articolului 1 aliniatul 1: Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil!
Prin aceasta decizie pe care am luat-o ad hoc, nu am dorit sa afectam in vreun fel performantele echipei Steaua Bucuresti din aceasta partida, precum si cele viitoare.
Respectam decizia celorlalti suporteri stelisti de a ramane in stadion.
Speram ca exemplul si pozitia noastra sa fie urmate si de alte peluze, dar mai ales de totii ROMANII care se simt batjocoriti in propria tara pentru ca sunt ROMANI! Peluza Sud

Citeste si Pana cand?

Fara Romania

$
0
0

Europa NATIUNILOR! Fara ROMANIA…

autor: FrontPress10.03.2014

1Din păcate aceasta este concluzia evenimentului de la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul căruia s-au reunit la Roma diferite partide naţionaliste europene. Partidul Naţional-Democrat din Germania, Zorii Aurii din Grecia, Democraţia Naţională din Spania, Partidul Naţional Britaicşi Forţa Nouă din Italia, prin reprezentanţii lor, au conturat strategii comune, pentru campania pentru Parlamentul European, dar au făcut şi paşi în conturarea unei viziuni unitare la nivel european.
Nu vă grăbiţi să remarcaţi lipsa reprezentanţilor maghiari. Din punctul meu de vedere nici nu este relevantă. Jocul lor de glezne prin ţări islamice a reuşit să contrabalanseze într-o anumită măsură succesul lor electoral.
Mult mai important mi se pare un alt aspect: lipsa totală a României din peisaj! Nici un partid naţionalist, nici o organizaţie naţionalistă invitată. De ce? Pentru că nu contăm!
Ne-am obişnuit să dăm vina pe alţii pentru propriile insuccese, ne-am obişnuit să căutăm vina în curtea adversarilor sau în atitudinea de non-combat a majorităţii românilor. Mai rar ne asumăm vina, pentru propriile decizii greşite, pentru propria neimplicare.
wÎn contextul acestei conferinţe europene, în care mai multe partide parlamentare europene şi-au trimis liderii, un singur român le-a adus aminte naţionaliştilor europeni, că România are o minoritate naţionalistă: fostul lider al Noii Drepte Italia, Cristian Dan.
În cadrul unei întâlniri informale cu liderii delegaţi ai NPD, ai Zorilor Aurii şi Democracia Nacional, Cristian Dan a ţinut să le reamintească acestora de sprijinul şi colaborarea tradiţională, pe care românii au avut-o cu diferitele mişcări naţionale, precum şi valorile comune pentru care luptăm.
Faptul că această întâlnire a avut loc, relevă două aspecte importante: contrar opiniei unei părţi mai conservatoare a naţionaliştilor români, partidele naţionaliste puternice din vestul Europei sunt în continuare deschise, în ceea ce ne priveşte.
Al doilea aspect, este cel trist, jenant, dar care poate o să ne ajute să ne trezim la realitate: în România nu există o mişcare naţionalistă, demnă de respect la nivel european. Fie că ne supărăm sau nu, fie că ne umflăm în pene, sau nu, fie că ne face plăcere să ne îmbătăm cu apă rece, sau nu, România nu are un filon naţionalist coerent. Motivele sunt multe, pe unele le-am enumerat mai sus.
În concluzie, cu excepţia unor indivizi, care merită tot respectul pentru lupta lor susţinută, cum este şi Cristian Dan, România naţionalistă nu există. De Remus Radoiu – Agonia Natiunii

2

Lamaia

$
0
0


Lamaia

LĂMÂIA CONGELATĂ !

Multe restaurtante, baruri si braserii utilizează sau consuma lamaia întreaga si nimic nu este pierdut. Cum se poate folosi de lămâia întreaga, fără pierderi?

 E simplu ... Puneti lamaia in congelator. Odată ce lamaia este congelata, utilizati răzătoarea si radeti lamaia intreaga (nu este nevoie să o cojiti) si presarati pe alimente. Presarati-o pe salate, inghetata, supa, taitei, sos de spaghete, orez, sushi, peste, ]n ceai si alte bauturi, etc. Gustul tuturor alimentelor va fi îmbunătătit în mod neasteptat.
Cel mai probabil, va ganditi la lamaie doar pentru continutul  ei de vitamina C. Nu mai mult.
Care sunt avantajele majore ale folosirii lamaii intregi, altele decât pentru a preveni producerea deseurilor si a adăuga un gust nou pentru mancarurile tale?
Ei bine, coaja de lamaie contine de 5 până la de 10 ori mai multe vitamine decat sucul de lămâie în sine. Si da, asta este ceea ce ai pierdut. Dar, de acum, în urma acestei proceduri simple de a congela lamaia întreaga si a o rade pe felurile dvs. de mâncare, puteti consuma toate substantele nutritive.
De asemenea, este bine să stiti că: coaja de lamaie are proprietati regenerative pentru sănătate, prin eradicarea elementelor toxice din organism.
Deci, puneti lamaia in congelator si apoi dati-o pe razatoare si adaugati in alimente în fiecare zi. Acesta este un element-cheie în a face produsele alimentare mai gustoase si pentru a vă ajuta să trăiti mai sănătos si mai mult!
Acesta este secretul lamaii! Mai bine mai târziu decât niciodată!
Lamaia este un produs miraculos in  distrugerea celulelor canceroase. Este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia.
De ce nu suntem informati de acest lucru?
Pentru că există laboratoare interesate în a face o versiune sintetica care le va aduce profituri uriase.
Puteti ajuta acum un prieten la nevoie, informându-l de faptul că sucul de lamaie si lamaia, sunt benefice in prevenirea si tratarea bolii.
Gustul este placut si nu produce efectele oribile ale chimioterapiei. Câti oameni vor muri în timp ce acest secret este bine păzit astfel încât să nu pună în pericol multimilionarii marilor companii farmaceutice?
După cum stiti, copacul-lamaie este cunoscut pentru varietățile sale de lămâi si lime. El este creditat cu multe virtuti, dar cel mai interesant este efectul pe care îl produce asupra chisturilor si al tumorilor. Aceasta planta este un remediu dovedit împotriva cancerului de toate tipurile.
Unii spun ca este foarte util in toate variantele de cancer.
De asemenea, este considerata avand un spectru anti-microbian împotriva infectiilor bacteriene si ciuperci, eficienta împotriva parazitilor interni si viermilor, regleaza tensiunea arteriala prea ridicata  si este un antidepresiv, combatand stresul si tulburările nervoase.
                                                          - 2 -
Sursa acestei informatii este fascinantă: vine de la unul din cei mai mari producatori de medicamente din lume, care spune că, după mai mult de 20 de ani de teste de laborator inca din 1970, s-a dovedit că extractele distrug celulele maligne din 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, san, de prostata, pulmonar si pancreas ... Compusii acestui copac s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai eficienti decât produsul Adriamycin, un medicament chimioterapeutic utilizat în mod normal în lume, pentru a încetini cresterea celulelor canceroase.
Si ceea ce este si mai uimitor: acest tip de terapie cu extract de lamaie distruge numai celulele maligne canceroase si nu afectează celulele sănătoase.

Massimo Morsello

$
0
0

Massimo Morsello, PREZENT! (VIDEO)

autor: FrontPress 10.03.2014

morselloLuni, 10 martie, s-au împlinit 13 ani de la moartea cântăreţului, compozitorului, poetului şi nu în ultimul rând “soldatului politic” naţionalist Massimo Morsello. Deşi toată viaţa şi-a dedicat-o renaşterii spirituale a italienilor, nu a încetat să fie un admirator înfocat al fondatorului Mişcării Legionare Arhanghelul Mihail din România, Corneliu Codreanu
Citeste despre viaţa lui Massimo Morsello AICI.
SUS: Concert Massimo Morsello desfăşurat în Londra, 21 septembrie 1996
JOS: Imagini de la înmormântarea lui Massimo Morsello

Cauze

$
0
0

“Rasismul”, cauza obezitatii femeilor de culoare?

autor: FrontPress10.03.2014

big mamaUn studiu recent dat publicităţii de Universitatea din Boston a identificat o nouă preuspusă cauză a obezității în rândul femeilor de culoare din SUA. Cercetătorii susțin că femeile afro-americane care au fost victimele ”rasismului” au un risc mai mare de a se îngrășa. Astfel au încercat să explice aceștia de ce obezitatea este mai des întâlnită în rândul comunității de culoare, acordând mai puţină atenţie problemelor metabolice sau de alimentație.
Studiul, preluat și de Daily Mail, susține că femeile afro-americane care au fost victimizate din cauza rasei au o probabilitate mai mare de a se îngrășa. Cercetătorii din Boston au mai stabilit că relația dintre rasism și obezitate s-ar manifesta mai acut în cazul femeilor care au experimentat acest gen de discriminare timp de o perioadă de 12 ani.
Noile date se bazează pe un studiu început din 1995, la care participă 59.000 de femei de culoare din SUA, a căror stare de sănătate a fost monitorizată regulat, de două ori pe an.
Studiul a încercat să găsească un răspuns la creșterea alarmantă a obezității în rândul americanilor, în ultimele decenii. Iar fapul că această boală este mai des întâlnită în comunitățile de culoare, cercetătorii au căutat să explice acest fenomen. Răspunsul a venit astfel sec: ”rasismul”, ca formă de ”stres psihlogic”.
Printre experiențele ”rasiste” menționate în studiu se numără și ”servirea de proastă calitate în restaurante”, ”rele tratemente la locul de muncă din cauza rasei” sau ”experiențe proaste cu poliția”.
Cercetătorii au uitat însă să menționeze că și femeile albe sau chiar asiatice sunt victime ale rasismului, la fel ca și cele de culoare, mai ales că albii devin statistic minoritari în tot mai multe localități din SUA. Acest lucru nu le face să fie automat mai grase, astfel, de dragul rigorii științifice, cauzele obezității femeilor afro-americane ar trebui căutate în altă parte. Sursa: FrontPress.ro

Nationalistii cer

$
0
0

Nationalistii romani ii cer lui Victor Ponta sa recunoasca articolele din protocolul cu UDMR prin care se garanteaza autonomia “Tinutul Secuiesc”

autor: FrontPress 11.03.2014

tudor ionescuPreşedintele mişcării naţionaliste Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, condamnă ferm manifestaţiile rasiste şi anticonstituţionale organizate luni la Târgu Mureş, cu aprobarea autorităţilor locale.
Fiindcă la manifestaţii au participat mai mulţi primari ai UDMR, preşedintele Noii Drepte îi cere lui Victor Ponta să recunoască existenţa unor articole în protocolul de colaborare politică încheiat între PSD-PC-UNPR şi UDMR, prin care Ponta s-ar angaja să susţină autonomia culturală şi teritorială a aşa-zisului “ţinut secuiesc”.
“Domnule prim-ministru Victor Viorel Ponta, cum explicaţi că la întrunirea xenofobă şi anticonstituţională aprobată la Târgu Mureş – deşi autorizaţia de manifestare a fost cerută de către o organizaţie inexistentă din punct de vedere juridic – au luat parte primari ai UDMR, cu care aţi încheiat un protocol de colaborare la nivel Guvernamental? Îi solicit în mod public premierului Victor Ponta să recunoască existenţa unor articole în protocolul de colaborare cu UDMR prin care el garantează autonomia culturală şi teritorială a aşa-zisului ţinut secuiesc”, a precizat Tudor Ionescu.
Liderului organizaţiei româneşti i se pare scandalos modul în care extremiştii unguri au ales să se manifeste în spaţiul public, atacând forţele de ordine ale statului român cu petarde, bolovani şi bâte.
“Aştept ca aceste provocări fără precedent în ultimii ani la adresa populaţiei româneşti din Târgu Mureş, la adresa Constituţiei României şi a instituţiilor democratice ale statului român, să fie aspru sancţionate de către autorităţi pentru că altfel se generează un precedent periculos”, a adăugat Tudor Ionescu. De peNapocaNews

Balciul Mosilor

$
0
0


PITICUL DIN BÂLCIUL MOȘILOR


Târgul Moșilor în anul 1930
Nu a fost  vreun copil al Bucureștiului de altă dată care să nu fi fost măcar odată  dus de mâna la Bâlciul Moșilor. Târgul se ținea în săptămâna de dinaintea Rusaliilor – și, inițial, era prilejuit de sărbătoarea pomenirii morților. A devenit în timp una din marile ocazii ale lumii pestrițe bucureștene de a se distra, de a socializa și de ...a face afaceri. 
Aici veneau mai ales mahalagii și târgoveți – dar si burghezi -  pentru a colinda vestitele „țuicării cu  adevărata zeamă de prune adusă de la munte”- numită și „zăpăceală” , aici copiii mâncau floricele și „îți sglâmboiau ochi în toate părțile și nu se mai săturau privind la „Vasilache”sau la diferiți comedianți care se arătau la circuri cu „renume mondiale”și în special la panorama lui Braun care avea toate minunățiile pământului”. 

Dar câte nu se găseau la Târgul Moșilor: acadele, bigibigele,pandișpanele, gogoși, turtă dulce, „mizilic” (semințe de floarea soarelui sau de dovleac) și toate celelalte dulciuri de neuitat” .

Scrânciob în Bâlciul Moșilor
 Și mai erau Călușeii, „ acei căișori de lemn pe care încălecam cu ajutorul părinților și care erau „moartea noastră”; ne învârteam până cand amețeam și tot nu ne săturam”, mai erau scrâciobul, bărcile, aeroplanul, pocnitorile unde tinerii își încercau puterile „ dând cu barosul de lemn,îincercuit într-un fier, într’un fel de popic ce trimetea în sus, pe o șina metalică înaltă de 10-15 metri, o verigă de fier care, dacă era isbită suficient de puternic, atingea partea de sus a șinei și producea explozie (pocnitură)”. 
Mai  erau berăriile care serveau mâncăruri și băuturi din cele mai alese și care aveau  programe muzicale (muzici  turcești  și cadâne ce-și săltau pântecele și sânii în ritmuri orientale – dar numai )  si prezentau artiști comici. (Citate din și informatii preluate din lucrarea :  Bucureștii de altă dată – 1941 -  scrisă de George Potra).

Targul Mosilor
"Piticul de la Moși"
 împreună cu fetița lui, Lenuța
Și în lumea asta pestriță  și veselă își avea locul  figura pitorească a„Piticului de la Moși”, despre al cărui destin uitat o să vă  povestesc astăzi.
„Piticul de la Moși”, Ion  Dobrogeanu pe numele său adevărat, s-a născut în județul Tulcea, în comuna Kataloi – de lângă mlaștinile Dunării într-o familie de mici agricultori dobrogeni. A suferit mult în copilărie pentru că nu a crescut mai deloc, „a avut însă și mângâierea constantă, de a simți totdeauna caldă, dragostea părinților săi.”  Acasă  s-a maturizat și... sa căsătorit în anul  1921 cu „ o fată nu tocmai scundă”. A avut o fetița, pe Lenuța. Din păcate părinții lui Dobrogeanu au murit în anul 1926 , mica lor avere sa risipit iar Dobrogenu, părăsit de sotie,  a  apucat „calea pribegiei şi a mizeriei, pierdud  în vârtejul  Capitalei ”împreună cu fetița  lui fragilă și măruntă". 


 In bâlciurile bucureștene ale vremii „ au căzut pe mâna unor patroni speculanţi, carii i-au expus la Moşi în barăci, plătindu-le o mie de lei pe lună, când numai chiria odăiţei în care locuesc, este de 800 lei. Mereu dator la jupân, Dobrogeanu fu exploatat cu neruşinare”. A încercat să  găsească  un angajament la vreu-un circ, dar el , fiu de țărani, nu știa nici un număr sau exercițiu ca al celorlalți liliputani de la circ. A trebuit așadar să ducă viața trudită a artiștilor de bâlci, în Târgul Moșilor.„Inchis în baraca de pânză zugrăvită, considerat de patroni  ca un animal curios, bun de ţinut în cuşca, lângă cimpanzeul grotesc şi şarpele boa din lada cu plapomi, piticul se gândeşte la satul său din arida Dobroge. 


Balciul de la Targul Mosilor
Piticul de la Moși”
 în anul 1930
Se strădueşte, pentru fetiţă, să-şi amelioreze traiul  şi se chinueşte să înveţe bicicleta, până ce ajunse un bun ciclist”. Alături de cortul în care era expus a cunoscut-o pe Marioara, fata cu  statura normală cu care a început să trăiască. O femeie normală în viața de zi cu zi, „Femeia păiangen” ascunsă într-un fund de „panorama” seara.


O viața tristă avea și Lenuța, fetița cu ochi albaștri în vârstă de 7 ani a lui Dobrogeanu. Impreună  arătau  „asemenea piticilor de porțelan risipiți prin iarba grădinilor bogate”.  Dar fetița nu ieșea  aproape niciodată din casă. De ce? Pentru că „copiii râd de ea, se strâng în jurul ei când o văd; o batjocoresc cu glumele lor, şi o fac să plângă... Biata Lenuta, uneori se duce în colț, la băcănie, să-şi cumpere bomboane: e veselă, cum o vedeţi,și se bucură grozav că-şi va lua bomboane.Pe stradă, încep copiii să râdă de ea, şi fetiţa se întoarce din drum, fără să-şi mai cumpere bomboane... Şi ce mult ar vrea Lenuţa să se joace cu copiii !... Dar copiii nu înţeleg că păpuşica aceasta fragilă, poate şi ea să sufere, omeneşte, s’i  să-i placă jocul, ca şi lor...


 Dar cum arăta o zi din viața Piticului de la Moși” ? Ne-o descrie chiar el: stătea toata ziua în casă, iar seara, pe la 6 , cănd se lăsa întunericul, ieșea în oraș pe bicicletă. Se „expunea”  și vindea cărți poștale cu el și cu micuța lui fetiță. Intra  apoi prin berării,în căutarea de oameni mai darnici, aflați la o petrecere. Umbla mult, pănă spre dimineață ca să poată strânge 50-60 de lei cu care să poată  cumpăra de mâncare pentru cele trei suflete din strada  Eliade-Rădulescu-Moși nr. 13. Se intoarcea acasă  răpus de oboseală, umilit de glumele petrecăreților, dar bucuros atunci când avea  bucuria să-i poată aduce fetiței sale  „o bomboană  sau o bucățică de șocolată”.

Tragul Mosilor
Piticul și ...bicicleta
Planuri de  viitor?  Să  facă „circuitul României Mari, pe bicicletă”. Nu singur, ci impreună cu fetița lui „într’un ataș la bicicletă”. Și în acest circuit urma să trăiască  din banii agonisiți din  vânzarea de cărți poștale.  Un obstacol însă în calea lui. Și nu știu încă dacă a reușit să treacă  de el:  la data interviului din revista “Realitatea ilustrată” – numărul apărut în 20 februarie 1930- nu avea încă destui bani pentru a cumpăra o bicicletă cu ataș. Dar avea în sânge chemarea de a sparge „universul  lui îngust de bâlci”.

Mihnea Blidariu

$
0
0

Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amara: JOBBIK si NOUA DREAPTA sa se omoare intre ei

autor: FrontPress11.03.2014

mihnea luna amaraMihnea Blidariu, solistul trupei de rock clujene Luna Amarăşi unul dintre liderii activiştilor care se opun proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roşia Montană, a postat un mesaj pe Facebook prin care susţine că îşi doreste ca naţionaliştii români şi unguri “să se omoare între ei” în centrul oraşului. Postarea acestuia pe reţeaua de socializare vine în contextul în care Noua Dreaptă a anunţat că în 15 martie va organiza în Cluj Napoca tradiţionalul marş memorial dedicat lui Avram Iancu, eroul românilor ardeleni în lupta pentru afirmare naţională în secolul al XIX-lea.
blidariu“Sper ca pe 15 martie Jobbik şi Noua Dreaptă să se întâlnească în centrul Clujului, să se omoare între ei până nu mai rămâne nici unul şi după aia să putem să trăim în toleranţă şi bună înţelegere ca şi până acum. Mă piş pe autonomia etnică, pe conceptul de naţiune binecuvântată, pe ultra-naţionalism, rasism, xenofobie, fascism şi tot ce mai aduc aceşti agenţi ai urii cu ei!”, a scris Blidariu pe Facebook.
Cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, la Cluj va avea loc o manifestare a etnicilor maghiari din oraş. În paralel, în aceeaşi zi şi la fel ca în anii precedenţi, organizaţia Noua Dreaptă a anunţat un marş pentru comemorarea lui Avram Iancu. Ediţia de anul acesta a marşului naţionaliştilor români va începe la ora 12.00 și se va desfășura pe traseul Piața Mihai Viteazul – Str. Regele Ferdinand – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu, unde vor fi rostite scurte cuvântări din partea organizatorilor.
Băcăuanul Mihnea Blidaru, în vârstă de 34 de ani, este membru al formației rock Luna Amară, din Cluj-Napoca, fondată în 1999. Deasemenea este un apropiat al cercurilor stângiste din Cluj, implicate în diverse acţiuni ecologiste. Sursa: FrontPress.ro

Oportunitate

$
0
0

Oportunitatile crizei din Crimeea pentru Romania

autor: FrontPress 12.03.2014

soldati crimeeaInainte de a face o evaluare a oportunitatilor crizei din Crimeea / Ucraina pentru Romania, as dori sa pornesc cu un “daca”. Daca Romania ar fi fost acum in relatii mai bune si mai normale cu Rusia, aceste oportunitati ar fi fost si mai mari si fructificarea lor mult mai rapida. Poate din continutul articolului veti intelege de ce. Voi face o evaluare a oportunitatilor, pe baza unor scenarii de evolutie a crizei pe care nu le voi argumenta prea mult, nefiind scopul articolului de fata.
1. Al 3-lea Razboi Mondial. In cazul in care criza de fata se va dovedi scanteia de pornire a unui nou razboi mondial intre Imperiul Anglo-Atlantic pe de o parte si Rusia-China pe de alta parte, oportunitatea principala a Romaniei este aceea ca se situeaza din start in tabara care probabil va castiga. Dupa parerea mea, un nou razboi mondial, chiar daca va include evident folosirea armelor nucleare, nu va duce la distrugerea totala a omenirii. Foarte probabil SUA / Rusia / China isi vor folosi arsenalul nuclear una impotriva alteia, nu cred ca Romania va fi expusa din acest punct de vedere, nefiind un target de interes din nici un punct de vedere. Rusia nu ar castiga nimic atacand Romania cu arme nucleare, tinta principala fiind evident capacitatile militare si marile orase americane pentru a obtine o alterare cat mai semnificatica a capacitatilor dusmanului, Romania nefiind altceva decat un aliat slab, un pion nesemnificativ cu o armata distrusa de politicieni incompetenti si nepatrioti, secatuita de resurse si neavand nici un rol cat de marunt in jocul geostrategic local – sa nu uitam ca Deveselu este inca in lucru, deci nici macar o baza de rachete cat de cat functionala nu stationeaza la noi.
Pare deplasata calcularea oricaror oportunitati ulterioare unui nou razboi mondial care se va duce cu arme nucleare, dar am zis sa includ si acest scenariu. Fiind de partea invingatoare (America / Europa / Japonia evident va castiga intr-un razboi acum), Romania va avea de castigat doar daca nu cumva conducatorii vor face cine stie ce greseli fatale la care ne putem gandi si vom avea cine stie ce pierderi colaterale (de exemplu, sa pierdem Ardealul in urma unor greseli fatale cum face acum USL prin alianta cu UDMR prin care noi si noi drepturi de suveranitate sunt cedate minoritatii maghiare; ne putem oare imagina in 10 ani, dupa un razboi mondial in care probabil UDMR va tot fi pe la conducere si va tot cere noi si noi drepturi, unde se poate ajunge?)
2. Divizarea Ucrainei pe baze de limba: Rusia va prelua Crimeea si alte provincii majoritar rusesti. Este scenariul cel mai probabil, Crimeea fiind exclus sa fie cedata de rusi. Evident va mai trece ceva timp pana se va ajunge la o solutie si foarte probabil va urma un nou razboi rece. Europenii deja incep sa caute surse alternative de gaz si Rusia va avea probleme cu transportul si vanzarea gazului. Oportunitatile Romaniei in aceasta situatie sunt de 2 categorii, dar ambele depind exclusiv de o buna intelegere si comunicare cu Rusia:
A) oportunitatea geopolitica de unire cu Moldova pe baza “precedentului” rusesc al autodeterminarii si “acapararii” unei provincii pe criterii etice; Rusia fiind deja in situatia in care este, cu siguranta nu va mai avea capacitatile si mediul propice ca sa controleze in continuare situatia din Moldova si in cazul in care Romania se va intelege direct cu Rusia cu privire la independenta Transnistriei, unirea cu Moldova devine extrem de posibila. Evident, Romania va trebui sa aiba curajul sa faca aceasta miscare, UE nefiind probabil de acord, o Romania Mare si in relatii bune cu Rusia nefiind deloc pe placul europenilor;
B) oportunitatea economica de colaborare cu Rusia la un cu totul alt nivel; dupa ce europenii deja nu vor mai dori gazul rusesc (avand in vedere tensiunile si spaimele) si dupa ce Ucraina foarte probabil isi va orienta exporturile agricole dinspre Rusia inspre UE (pretul fiind evident mai bun), Rusia va avea un excedent de gaze si un deficit de grau si alte produse agricole pe care in prezent le importa din Ucraina. Se naste asadar o oportunitate imensa pentru o tara mica ca Romania de a face un salt istoric. As reaminti in acest sens ca in prezent Germania este cel mai mare importator de gaze rusesti si are pretul cel mai bun, cu mult peste pretul platit de polonezi si alti estici. In functie de disensiunile si frecusurile dintre vestici si Rusia pana in momentul stabilizarii situatiei, Romania va mai avea inca o sansa de a restabili relatii economice solide, in primul rand datorita viitoarelor necesitati ale Rusiei. Evident, de vitala importanta este capacitatea strategilor romani de a identifica aceasta oportunitate si de curajul de a gandi in afara martricei impuse de europeni sau cel putin a matricei imaginare pe care o au politicienii romani. Dupa cum stim, cand Ponta a fost in SUA, Biden i-a spus ca pe SUA nu o intereseaza cu cine facem afaceri cata vreme sunt benefice. Evident pe americani ii intereseaza o Romanie prospera si in relatii bune cu Rusia, dar conducatorii romani din reflexe de slugi idioate si tembele nici nu concept ca pot sa dezvolte relatii economice independent de aliantele militare din care facem parte, asa cum deja Germania o face.
3. Retragerea Rusiei: un scenariu extrem de improbabil si care nu prezinta ca interes pentru noi decat o ipotetica retragere a Rusiei din Transnistria (cel putin ipotetic si consecinta a infrangerii si repozitionarii Rusiei). Evident Rusia se afla pe un plan de decadere accelerata inca din momentul destramarii URSS-ului. Pas cu pas NATO s-a extins spre est, pas cu pas mentinerea unui sistem totalitar (fie el “soft”) este din ce in ce mai dificila (vechea “garda” moare, tinerii vor democratie, facebook, coca-cola etc) si parelnica renastere spirituala a Rusiei care ar naste premizele unei coeziuni eficiente a statului si intarire a fibrei nationale este cel mult o himera sau o componenta propagandistica, desi nu excludem total intentiile bune ale lui Putin in aceasta privinta. In cazul in care masurile ecomice vor constrange Rusia atat de mult incat sa dea inapoi din Crimeea si concomitent din toata Ucraina, singurul castig potential al Romaniei ar fi intarirea sanselor pe care le are Moldova de a rezolva problema transnistreana si cresterea interesului investitional in Romania prin deplasarea granitelor imperiului european inspre est, cel putin pentru o perioada.
In toate scenariile, ramane totusi o mare necunoscuta: evolutia crizei economice, ce va face Europa. Pentru ca desi criza din Crimeea a eclipsat criza economica, aceasta este departe de a se fi terminat si departe de identificarea unei cai de iesire.
In continuare, volatilitatea va fi la ordinea zilei si oportunitatile vor trece si vor reveni intr-un ritm accelerat, atat pe plan geopolitic cat mai ales pe plan economic. Fructificarea lor depinde din pacate de capacitatea clasei politice de a le identifica si manipula in interes national. Ori dezinteresul si incapacitatea clasei politice romanesti par a fi singurele variabile constante in aceasta ecuatie. De Gigel Chiazna

Interzisi

$
0
0

Nationalistii ucrainieni INTERZISI in peninsula separatista Crimeea

autor: FrontPress12.03.2014

sectorul de dreapta ucrainaParlamentul din Crimeea, care recent a proclamat independenţa peninsulei rosofone de la Marea Neagră, a interzis marţi mai multe organizaţii naţionaliste implicate în protestele din Kiev şi vestul Ucrainei, care au dus la fuga din ţară a preşedintelui Ianukovici. Invocând “motive de securitate”, parlamentul din Simferopol, nerecunoscut de Kiev, a interzis partidul parlamentar Libertate (Svoboda), gruparea radicală “Sectorul de dreapta”, dar şi alte formaţiuni similare de dimensiuni mai mici.
Măsura vine pe fondul pregătirilor pentru referendumul din 16 martie privind alipirea Crimeii la Rusia. Dacă hotărârea de a adera la Rusia va fi susţinută de populaţie la referendum, peninsula de la Marea Neagră va fi declarată iniţial stat independent şi suveran. Ulterior, Republica Crimeea va adresa Moscovei oficial cererea de a fi inclusă în componenţa Federaţiei Ruse.
“Autorităţile din Crimeea fac tot posibiliul pentru a preveni infiltrarea extremiştilor în republică”, se arată în nota explicativă a parlamentului din Simferopol cu privire la interzicerea principalelor organizaţii naţionaliste ucrainiene pe teritoriul controlat de separatiştii ruşi. Sursa: FrontPress.ro

refe

Bancuri...

$
0
0


Marin îl vede pe Ion că taia un copac cu un briceag şi-l întreabă:
-Ioane, n-ar fi mai simplu să foloseşti toporul?
-Ba da, dar sunt plătit cu ora!
*************
Bulă şi Ştrul discută:
Bulă: – Ştrul, ce sunt cu vânătăile astea pe faţa ta? Iar te-ai caftit, la cârciumă?
Ştrul: – Nu! De la tuse mi se trage!
Bulă: – Cum, de la tuse, Ştrul?
Ştrul: – Păi, dacă m-a apucat tusea în şifonier!
*************
- Ce spune o blondă după ce a lovit pomul cu maşina?
- Dar am claxonat!
*************
- Dă-mi 500 de lei şi-ţi fac asigurare .
- Ce fel de asigurare ?
- Te asigur că nu-i mai vezi înapoi.
*************
- Bietul meu copil! Când te-ai tăiat la deget?
- Adineauri, mămico…
- Dar, puiule… nu te-am auzit plângând!
- Credeam că nu eşti acasă.
*************
- Iubito, deseară vreau să vin la tine să facem dragoste.
- Las că ştiu eu că vrei să faci altceva.
- Ce?
- Vrei să ne uităm la un film!
*************
- Domnule, vă recomand să vă tundeţi chel!
- Şi asta ajută la oprirea căderii părului?
- Nu, dar vă ajută să vă obişnuiţi!
*************
Omul are nevoie de 2 ani pentru a învăţa să vorbească şi de 60 pentru a învăţa să-şi ţină gura!
*************
- Azi mi-am facut CV-ul. L-am scris, l-am redactat, l-am recitit de câteva ori, apoi m-a podidit plânsul.
- De ce?
- Este păcat să trimiţi un asemenea om la muncă…
*************
Într-o frizerie:
- Ce s-a întâmplat cu clientul tău de a fugit ca din puşcă, fără să-l fi terminat de tuns? întreabă un frizer pe colegul său.
- Habar n-am, că nici n-a mai apucat să răspundă la întrebarea mea: “Doriţi să vă iau pe la spate?”
*************
Vorbesc doi prieteni de pahar:
- Soţia mea suferă din cauza alcoolului…
- Aoleuuuu, îmi pare rău,… bea mult?
- Nu, eu beau, dar suferă ea!
__._,_
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live