Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Impreuna vom construi cel mai mare blog scris in limba Romana.

older | 1 | .... | 146 | 147 | (Page 148) | 149 | 150 | .... | 171 | newer

  0 0
 • 08/17/14--05:36: Implicati
 • ROMANI implicati in AMBELE tabere din razboiul din Ucraina

  autor: FrontPress17.08.2014

  insurgentRăzboiul din estul Ucrainei, dintre armată şi membrii grupărilor paramilitare loiale Kievului pe de o parte şi miliţiile separatiste pro-ruse pe de alta, a atras o sumedenie de voluntari străini care s-au înrolat în ambele tabere, unii contra cost, alţii din convingere. Până în prezent există informaţii vage despre câţiva români basarabeni care au plecat să lupte contra separatismului rusesc, Republica Moldova fiind sensibilă la această chestiune din cauza Transnistriei. Detaliile despre aceştia sunt extrem de puţine şi greu de verificat din surse credibile de informare. Acum au apărut date și despre doi români care ar fi plecat să lupte, de data aceasta, de partea rebelilor pro-ruși.
  Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor guvernamentael a declarat, sâmbătă, premierul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online.
  “Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de “turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români”, a declarat Zaharcenko, care a anunţat la sfârşitul săptămânii că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia.
  Acesta nu a precizat cu exactitate dacă cei doi sunt etnici români sau cetățeni români de altă etnie.
  Conform Mediafax, liderul separatist a intervenit pentru a dezminţi, totodată, că echipamentul folosit de către insurgenții în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia.
  “Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe”, a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.
  Reamintim că singurul român care a anunțat public că dorește să lupte în Ucraina, în cadrul Batalionului Azov, unitate paramilitară subordonată Kievului care acceptă și voluntari străini, este buzoianul Marius Zoltan Trancă. Tânărul, cunoscut pentru vederile sale radicale, a fost condamnat în trecut de mai multe ori, inclusiv la pedepse cu închisoarea, pentru ameninţare, “propagandă fascistă” şi “extremism”. Buzoianul de 27 de ani a anunţat că a contactat telefonic şi prin e-mail Ministerul de interne de la Kiev şi reprezentanţi ai Batalionului Azov. În prezent acesta aşteaptă un răspuns din partea ucrainienilor însă plecarea sa pe front este foarte puțin probabilă, majoritatea cazurilor de voluntari străini având ca numitor comun discreția și prudența în declarații publice.  
  Până în prezent în conflictul separatist din Ucraina şi-au pierdut viaţa în ultimele luni peste 2.000 de oameni şi alte câteva mii de persoane au fost rănite. Deasemenea circa 2 milioane de civili au fost nevoiţi să se refugieze din zona de conflict, cei mai mulţi în Rusia. Sursa: FrontPress.ro


  0 0
 • 08/17/14--09:09: Daca
 • DACA ROMANII NU VOR FI UNITI NE VOR STAPANII TIGANII

  autor: Nationalist17.08.2014

  tigani-periculosi_verticalnewsInfracționalitatea țigănească este un fenomen în continuă creștere în România, iar victimele infractorilor țigani sunt din ce în ce mai numeroase. Joia trecută, un culturist din București, aflat în vacanță cu prietena lui la Costinești, a fost înjunghiat, bătut și tâlhărit de țiganiîn timp ce încerca să o apere pe fată de avansurile vulgare ale acestora. Însă cel mai îngrijorător aspect al acestui caz e faptul că incidentul s-a petrecut în plină stradă sub ochii a o mulțime de oameni, iar nici un bărbat nu a sărit în apărarea sportivului care putea fi ucis de țigani.
  Sabin Mihalache se plimba cu prietena sa când un țigan a început să o lovească peste fund. În momentul când a sărit în apărarea ei, provocat de lipsa totală de bun simț a țiganului, au mai apărut încă 9 țigani din șatră care au început să-l ia la bătaie. Și de parcă numărul lor nu era de ajuns, ”plin de curaj” un alt agresor a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe culturist. Scena s-a petrecut într-o zonă plină de oameni, dar nici un român (cu excepția unei femei care l-a împins pe un țigan) nu a sărit în ajutorul bucureșteanului. După declarațiile acestuia, o mulțime de bărbați au fost martori la infracțiune, cu siguranță mai mulți decât țiganii care îl băteau pe sportiv. De ce nu a intervenit niciunul? Le-a fost frică? Erau indiferenți? Poate și una și alta. Dar nu e primul caz din țara asta când un român e bătut și umilit de țigani, iar conaționalii săi nu intervin deși ar putea.Țiganii știu să fie uniți, cu toate că se fac vinovați de o mulțime de infracțiuni. Se pare că românii au uitat importanța unității, atât de necesară supraviețuirii noastre ca neam.
  practicanti-de-scrima-din-ferentari
  Cei ce se uită gură-cască la un român bătut de țigani, în loc să intervină, ar face bine să se gândească că mâine ei s-ar putea să fie cei trântiți la pământ și înjunghiați de un clan țigănesc, în timp ce soțiile, fiicele, surorile sau prietenele lor sunt violate.În contextul în care numărul țiganilor este în continuă creștere, iar numărul românilor este în scădere, sunt șanse tot mai mari ca fiecare din noi să devină o victimă a infracționalității țigănești. Și cum să ne apărăm dacă noi nu știm să fim uniți? Sper că măcar fiecare român care citește aceste rânduri, să învețe ceva din acest caz și să se opună mentalității corupte care a dus la dezbinarea noastră.Dacă vrem să fim stăpâni pe pământul nostru, nu se poate fără să fim uniți și să ne apărăm unii pe alții în fața grupurilor de țigani tot mai agresive. Altfel aceștia vor ajunge stăpâni peste România și peste poporul român.
  Nu pot decât să fiu de acord cu cuvintele tânărului agresat: ”Dacă strămoșii noștri ar vedea ce popor am ajuns, s-ar răsuci în mormânt”. Acesta are perfectă dreptate când susține că dacă nu eram uniți în trecut (așa cum din păcate suntem astăzi) nu ar mai fi existat statul român și ne-ar fi condus alții. Rușine să le fie bărbaților care nu l-au ajutat pe Sabin și tot respectul pentru femeia care a sărit în ajutorul acestuia, cu toate că era singură a dat un exemplu de curaj și unitate. Sunt curios dacă autoritățile îi vor pedepsi pe țigani așa cum se cuvine, de data aceasta românul agresat a scăpat cu viață, dar alții au fost uciși de țigani. Oare când vor învăța românii să fie uniți împotriva criminalității țigănești? Căci e cazul să nu mai fim indiferenți. Codrin Goia – FrontPress.ro

  A

  0 0
 • 08/17/14--09:26: Edith Piaf

 • 0 0
 • 08/17/14--09:46: :)))


 • 0 0
 • 08/17/14--09:46: Al Capone

 • 0 0

  baby
  Da, cum estecel mai popular numedin toata Marea Britanie.
  Cel mai popular nume era candva … “Jack”.
  Conform raportului Breitbart Londra de saptamana trecuta, Muhammed a fost “incoronat” ca cel mai popular nume de baieti din Marea Britanie in cifrele publicate de Biroul National de Statistica (ONS). Numele profetului musulman il depaseste pe cel de Oliver, fiind cel mai popular nume de baieti ales de catre parinti in Marea Britanie in 2013.
  • Cum se face ca acest lucru sa se intample in timp ce poporul britanic este constient de faptul ca Marea Britanie devine o natiune musulmana?
  • Cum de toate acestea nu sunt dureroase pentru fiecare membru al societatii?
  • Cum a devenit identiatea rasiala cel mai rau lucru de pe pamant, pana la punctul in care oamenii isi reglementeaza propriile ganduri in scopul de a se asigura ca nu cumva sa fie catalogati niste rasisti nenorociti?
  Eu dau vinape evrei care indeamna la rasism contra albilor. Practic, ei au distrusmoralitateatradițională, șiau înlocuit-ocuonouă formă– cea de multiculturalism.
  “Dezbina si cucereste” , “Albii nu-s oameni”, “Oricine nu este evreu este egal cu un animal si merita sa moara/sa fie sacrificat” etc – rasismul evident promovat in biblia evreilor.

  Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
  Redactia Nationalisti.ro

  Tu CE PARERE AI? Lasa un COMENTAR


  0 0
 • 08/18/14--05:59: Amenintari
 • Nationalistii ucrainieni ameninta ca vor parasi frontul din est si se vor indrepta spre Kiev

  autor: FrontPress18.08.2014

  sectorulPartidul ultranaţionalist “Sectorul de Dreapta” a ameninţat că îşi va trimite grupările paramilitare care luptă în estul ţării contra separatiştilor pro-ruşi într-un raid împotriva Kievului, în cazul în care autorităţile ucrainiene nu îi vor elibera din închisori pe toţi membrii mişcării şi dacă nu vor fi stopate toate investigaţiile de natură penală care vizează formaţiunea radicală.
  Într-o declaraţie comună, liderii “Sectorului de Dreapta” acuză poliţia ca fiind o instituţie “anti-ucraineană” şi “în mâna Moscovei”. Scrisoarea publică este semnată de liderul partidului Dmitri Iaroş şi de comandantul unităţilor paramilitare afiliate formaţiunii, Andrey Stempitsky.
  Cei doi mai acuză Ministerul de Interne din Kiev că ar fi orchestrat mai multe reţineri ilegale şi că ar fi confiscat mai multe arme de foc, care, în opinia naţionaliştilor ucrainieni ar fi urmat să fie folosite împotriva separatiştilor.
  “Sectorul de Dreapta” a mai cerut duminică preşedintelui Petro Poroshenko să dea afară mai mulţi ofiţeri de rang superior din Poliţie şi eliberarea din închisori a tuturor membrilor partidului.
  “Dacă cererile noastre nu sunt îndeplinite în 48 de ore, vom fi nevoiţi să rechemăm de pe front toate unităţile şi să iniţiem o mobilizare generală a batalioanelor de rezervişti pentru a organiza un marş asupra Kievului cu scopul unei ‘reforme rapide’ a Ministerului de Interne. Coloanele noastre vor mărşălui înarmate”, avertizează liderii “Sectorului de Dreapta”.
  Ministrul de interne, Arsen Avakov, a luat însă în derâdere ameninţările, postând pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care numeşte “forţele paramilitare” ale “Sectorului de Dreapta” ca fiind “de basm”, adică inexistente. Declaraţia publică a liderilor formaţiunii a mai fost catalogată ca o tentativă de atragere a atenţiei opiniei publice asupra grupării.
  “Poate a sostit vremea să încetezi joaca de-a Robin Hood şi să termini cu prostia snobismului care îi pune în pericol pe adevăraţii patrioţi care cred în tine, Iaroş”, a scris ministrul adresându-se pe reţeaua de socializare liderului “Sectorului de Dreapta”.
  Presa locală susţine că noile disensiuni între naţionalişti şi forţele de ordine sunt cauzate de un incident care a avut loc duminică. Este vorba de arestarea a 5 activişti ai “Sectorului de Dreapta” pentru transport ilegal de arme din zona de conflict din estul Ucrainei.
  Mişcarea “Sectorul de Dreapta” s-a închegat în timpul protestelor de stradă din Kiev, din iarnă şi primăvară, când în prima linie au fost mereu naţionaliştii radicali şi suporterii echipelor de fotbal, grupaţi în jurul organizaţiei umbrelă, tranformată ulterior în partid politic. După ce regimul fostului preşedinte pro-rus Ianukovici s-a prăbuşit în urma violenţelor, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, reprezentanţii “Sectorului de Dreapta” au căpătat o influenţă politică neaşteptată în marile oraşe din vestul ţării. Acuzaţi că ar fi “neo-nazişti”, militanţii organizaţiei au negat mereu acest lucru, întărind chiar colaborarea cu minoritatea evreiască din ţară, căreia i-a promis sprijin în combaterea actelor antisemite.
  După prăbuşirea fostului regim, activiştii incomozi au început însă să fie eliminaţi, elocvent fiind cazul lui Aleksandr Muzychko, unul din liderii controversați mișcării, care a fost împușcat mortal în luna martie de polițiștii ucrainieni. Pe de altă parte, alţi militanţi au fost încadraţi în Garda Naţionala şi antrenaţi în mânuirea armelor de foc de ofiţieri ucrianieni sau specialişti străini trimişi de Occident. Unităţi din această structură au fost trimise să lupte în focarele separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk sau infiltrate în Peninsula Crimeea, teritoriu recent reunificat cu Rusia. Deasemenea militanţii “Sectorului de Dreapta” au mai fost folosiţi în “pacificarea” oraşelor din sudul Ucrainei, unde demonstranţii pro-ruşi au fost atacaţi de civili înarmaţi, cum a fost şi incidentul din Odesa, de la începutul lunii mai, soldat cu moartea a zeci de oameni din rândul susţinătorilor autonomiei faţă de Kiev.

  Liderul naţionaliştilor ucraineni de la “Sectorul de Dreapta”, Dimitri Iaroş, a fost dat în urmărire generală de Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (Interpol) pentru „instigarea la acţiuni teroriste prin intermediul mijloacelor de informare în masă”, la solicitatea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse. Sursa: FrontPress.ro

  0 0
 • 08/18/14--09:20: Romanii demonizati

 • rromania
  Ziarele britanice i-au demonizat pe romani, prezentandu-i drept “tigani, hoti si vagabonzi“, dar i-au insultat mai putin pe bulgari in anul care precede ridicarea restrictiilor pe piata muncii, arata un raport recent.
  Astfel, in presa din Regat, romanii au fost frecvent asociati cu infractiuni, in timp ce bulgarilor nu li s-au atribuit fapte penale, conform unui raport al Observatorului pentru Imigratie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatarile din presa din perioada 2012-2013, scrie Huffington Post.
  Analiza cuprinde 4.000 de articole, scrisori si comentarii care mentioneaza romani sau bulgari, totalizand mai mult de 2,8 milioane de cuvinte.
  Raportul arata ca presa i-a catalogat pe romani drept “un singur grup – tigani” de scandalagii, ziarele tabloide prezentandu-i ca membri ai bandelor, criminali, cersetori, hoti sau oameni care ocupa cladiri in mod ilegal.
  Pe de alta parte, limbajul folosit pentru a descrie bulgarii a fost mai putin incisiv si imigrantii bulgari nu au fost asociati cu o problema sociala specifica.
  Cercetatorii de la Oxford mai remarca si faptul ca jurnalistii britanici au utilizat un limbaj “emotional” atunci cand au scris despre imigratie, folosind cu regularitate cuvinte precum “valuri” sau “multimi” de imigranti.
  William Allen, co-autor al analizei, a precizat ca “raportul este valoros deoarece ofera o perspectiva cuprinzatoare a modului in care ziarele nationale britanice au discutat despre romani si despre bulgari intr-o perioada cheie”.
  Autorii studiului au analizat publicatii precum The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday si The Financial Times.

  nationalisti.ro


  0 0
 • 08/18/14--09:57: August


 • Despre luna august


  Stiati ca...

  1. nici o alta luna a anului nu incepe niciodata in aceeasi zi a saptamanii ca luna August, cu exceptiia lunii Februarie din anii bisecti ?

  2. luna August se termna in aceeasi zi a saptamanii ca luna Noiembrie (a aceluiasi an) ?

  3. luna August fusese la un moment dat luna a 6-a, numita chiar si Sextili la acea vreme, cand era in vigoare calendarul Roman cu 10 luni in care prima a anului era luna Martie, introdus la vremea cand Romulus a fondat oficial orasul Roma, dupa ce a decedat fratele lui, Remus, in anul 753 Inainte de Christos, si a devenit luna a 8-a abia in anul 713 Inainte de Christos, la vremea reformei calendaristice a regelui Numa Pompilius, cel de-al 2lea rege legendar al Romei, de origine Sabina, care, considerand numerele impare ca fiind norocoase, a luat cate o zi din cele 6 luni care aveau 30 de zile, (Aprilie, Iunie, August, Septembrie, Noiembrie si Decembrie), si le-a adaugat la inca 51 de zile care ramasesera nealocate in primul calendar, (cele plicticoase de la sfarsitul lui Decembrie pana cand sa inceapa noul an in Martie), si adaugat lunile Ianuarie, oferindu-i acesteia 29 de zile, si Februarie, lasand aceasta luna sa fie singura mai nenorocoasa cu un nr par de zile, 28, insa alocand-o in mod just unor activitati de purificare ? Abia dupa ce a introdus Iuliu Cezar calendarul Iulian in anul 45 ICh s-a decis in sfarsit sa se adauge 2 zile lunii August, ea lungindu-se astfel la 31 de zile, aceeasi durata pe care o are si astazi, cf calendarului contemporan Gregorian mai larg raspandit in lume. Iar numele de August l-a capatat abia in anul 8 ICh, sub domnia primului Imparat al Imperiului Roman Antic, Augustus, cand Senatul a decis ca totusi acest leader care reusise sa invinga pana si Egiptul merita sa aiba o luna din calendar numita dupa el...zau, chiar a fost si pe merit, nu o simpla linguseala, plus devenise totusi ridicol ca de atatea sute de ani lunii a 8a sa i se spuna Sextilis.

  (In paranteza doresc sa mentionez off topic ca am fost de-a dreptul frapat de asemanarea izbitoare dintre manevrele de ascensiune la putere ale regelui Numa Pompilius, asa cum par sa fi fost ele descrise de catre istoricul, biograful si eseistul Plutarh, cf wikipedia, si cele care insotit ascensiunea profesionala a sefului Atanasoaie, asa cum au fost ele descrise de bloggerul Decenu. Zau, abia acuma imi dau seama ce important e sa stii despre clasici daca doresti sa razbati corporatist.)
  eucraciun.blogspot.com

  0 0
 • 08/18/14--19:35: Maria Filotti


 • În vizită la Maria Filotti  Maria Filotti

  Maria Filotti (n. 1883- d. 1956) a fost una dintre cele mai apreciate actriţe ale României din perioada interbelică. A jucat în 167 de piese de teatru. A apărut pe scenă în compania selectă a unor mari actori ai teatrului românesc: C. I. Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Petre Liciu, Aristide Demetriade, Nicolae Soreanu, Tony Bulandra. A fost deasemenea una dintre cele mai apreciate profesoare a Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti, societară de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti si reprezentantă a României în Comitetul Internaţional al Societăţii Universale de Teatru.Cred că sunt suficiente aceste scurte informaţii biografice pentru a vă stârni curiozitatea să citiţi un interviu acordat în anul 1932 de Maria Filotti săptămânalului “Ilustraţiunea română”:

  Casa din Vasile Pârvan nr. 12


  Maria Filotti
   în faţa şemineului
  0 minunată după amiază de toamnă, cu belşug de soare primăvăratec. Automobilul a oprit în faţa unui imobil înalt, alb, svelt, respirând cu destulă cochetarie liniile unei arhitecturi moderne: locuinţa d-nei Maria Filotti, distinsa şi talentata noastră artistă, din str. Vasile Pârvan No. 12.

  Câteva clipe şi iată-mă asteptând “in biroul de lucru"încărcat cu carţi, tablouri şi flori. Un ochi deprins cu “meşteşugul interioarelor" desluşeşte limpede, dintr’o simplă privire, că biroul şi celelalte “încăperi" sunt ispititoare bijuterii de artă şi de bun gust, pe care o minte înţelegătoare le-a gândit cândva, îndelung şi le-a realizat cum nu se poate mai frumos. De aceea fiecare lucru, fiecare mobilă, fiecare frântură de zid poartă ceva din cădura unui suflet adevărat de artist. 0 căldură umană, diferită de aceea pe care ne-o procură modernismul “artei în interior", ce e drept impresionantă, dar artificială. 0 căldura care împrumută lucrurilor ceva din viaţa care le-a creat...  Aşa'şi trăesc lucrurile viaţa lor tainică, fermecătoare, odihnind ochiul celui obosit, desfătând spiritul celui frământat de nimicurile vieţii de toate zilele...


  Casa din str. Vasile Pârvan nr. 12
  azi Casa memorială Maria Filotti
  Ca să ajung în biroul cu lumina picurând printre jaluzele, am trecut prin hall-ul cel mare, în care un cămin majestos evoca o întreagă epocă: “Renaşterea italiană”. Mai târziu am putut afla că minunatul cămin este o copie credincioasă după o piesă din Palazzo Davanzati pe care d-na Filotti îl vizitase la Florenţa. Acolo am admirat şi dantelăriile sculpturii uşilor de nuc, lucrate cu deosebită măestrie după opera lui Michelozzo pe care îndrăgostiţii artei de odinioară o pot admira în sacristia Domului din Florenţa. Dar portalul sacristiei bisericii San Giorgio din Geneva, reprodus în arcada zidului care desparte hall-ul de luxoasa sufragerie! Cine ar putea trece pe lângă asemenea comori de cămin fără ca privirea să nu le dijmuiasca vraja ?...”

  Menageria de porţelan


  La oglindă...
  Sus, pe un raft de cărţi scumpe, cineva a rânduit o menagerie de porţelan. Un căţel, o pisică, un cărăbuş, o gâscăşi trei elefanţi stau gata să povestească celui dintâi indiscret ce mâini delicate i-au aşezat aşa, în atitudini de minusculmuzeu. Singur un pui de raţă cu puful ca gălbenuşul oului, stă bosumflat într’un colţ. A fost pedepsit, sau îl jenează tovărăşia animalelor de uscat ? Încântată peste măsură e doarpisicuţa neagră, care, cu coada ridicatăîn forma unui semn de întrebare, a împietrit aşa, într’o mişcare felină.Micuţa menagerie nu-i decât o colecţie de fetişe. Fiecare “animal" poartă noroc. Cine ştie!Poate că elefantul aduce mai mult noroc decât pisicuţa, cărăbuşul sau puiulde raţă. Dar superstiţia e superstiţie şi credinţa fiecăruia e adevăratălege.
  Mă gândeam tocmai la supersţiile marilor artişti, când o voce mlădioasa mă făcu atentnumai şapte elefanţi aducîntr’ader noroc": era doamna Filotti care, zâmbind, mă făcu să înţeleg căîn materie de fetiş fiecare’şi are socoteala proprie".

  Maria Filotti: despre teatru şi cinematograf

  Instantaneu cu Maria Filotti
  la "cafeluţa de după amiază"
  Îmi cerui scuze pentru vizita pe care i-o făceam poate la o oră nepotrivită şi convorbirea alunecărepede asupra câtorva subiecte de artă şi de teatru. Vorbeam pentru întâia oarăcu strălucita artistă pe care o văzusem, pe scena Teatrului Naţional, în atâtea creaţiuni nepieritoare. Acelaşi glas adânc, convingător, acelaşi timbru fin şi nuanţat, aceeaşi prestanţă princiară, aceeaşi disticţie, graţie şi cochetărie captivantă. Aceiaşi ochi arzători strălucind de inteligenţă şi de aristocratică  intelectualitate; aceeaşi naturaleţe în tot ceea ce spune şi ceea ce gândeste...
  -              Aţi avut, D-nă, în Pasărea de foc", o nouăşi strălucităcreaţie. I-aţi asigurat, desigur, o serie lungă de reprezentaţiicu săli arhipline. Şi asta într`o vreme în care teatrele,orice s'ar spune, trec printr’o pronunţatăcriză...

  -              Cine ştie! Poate căşi genul piesei contribuie la succes...

  Vorbirăm apoi despre criză, despre cinema, despre prezenţa artiştilor de teatru pe ecran.

  -              Constataţi şi Dv., doamnă, o criză a teatrului ? Există o corelaţie între aceastaşi desvoltarea gustului pentru cinema?

  -      Că există o crizăa teatrului, e adevărat. Dar cred că, nu e decât un simplu reflex al crizei economice generale. Organic, teatrul suferăcel mult de frământările unei adaptări la atmosfera, mentalitateaşi preocupările vremii Nu cred însăcinematograful ar putea fi socotit drept provocatorul crizei teatrale. Concurenţa lui e de ordin,dacă se poate spune aşa, exterior, de modalitate practică. Frecventarea cinematogratului e mai comodă. Nu eşti silit să te integrezi în ţinutaşi pretenţiile sălii; uzezi de spectacol aşa cum îţi convine, intri, ieşi, rămâi sau pleci cănd şi cumîţi place.

  Repetând un rol...
           La teatru, dimpotrivă, persoana spectatorului trebue săse supuna unei ordonanţe şi unui stil caresunt al sălii, să se integreze lor, să le suporte rigorile. Poate căfăcând această comparaţie, mulţi spectatori grăbiţi au renunţat la teatru în favoarea cinematografului. Dar cred cănu pierderea acestora ar putea sădetermine soarta teatrului. Influenţa cinematografului esteînsă realăasupra actorului, aşa cum este reală asupra literaturiide pildă. Filmul dă o importanţă, un accent excesiv detaliilor. De aceia el cere un stil special concentrat, dozat, nuanţat. Actorii cari de pe scenăau trecut pe ecran, au trebuit săse adapteze acestui imperativ, dacă au vrut să aibăsucces. De aceia cinematograful mi se pare căa contribuitîn largă măsura săimpunăun fel de a juca mai sobru, mai interiorizat",deci mai în nota vremilornoastre. În schimb cinematograful a folosit enorm de pe urma întrebuinţării elementelor educateîn arta dramatică, căci a mutat astfel accentul de pe interesul aspectului exterior, plastic, pe interesul dramatic al jocului...”.

  În turneupentru promovarea teatrului

  Maria Filotti acordând interviul
  “ Prin uşa balconului larg deschisă năvălea un soare de primăvară. Este poate cea din urmă zi frumoasă de toamnă. În bătaia razelor argintii, interiorul îşi scaldă măreţia în nesfârşitul joc de lumini... Iată o masă antică de bronz lustruit: un bulgăre de aur care arde ca într’o poveste orientală. În desmierdarea soarelui căldut, căminul îşi cânta poezia vrajei. Intrăm în sufragerie. Oglinzi de cristal pe care deabea le cuprinzi cu ochii, împodobesc pereţii... Un asernenea perete stă sprijinit pe umerii unor lei de marmoră de Carrara : o sculptură pompeiană de savuroasă factură. Cristale, porţelanuri fine, tablouri, flori, obiecte de artă, rânduite cu grijă completează cum nu se poate mai frumos acest colţ de interior...

  Reluăm firul convorbirei:

  -              Mi-aţi putea spune, doamnă, ce mai studiaţi pentru actuala stagiune ?

  -              Deocamdată plec într'un mare turneu de propagandă culturală. Şi celelalte oraşe au dreptul să cunoască producţiile artistice ale Capitalei...

  Cineva ne întrerupse brusc convorbirea: d-na Filotti era chemată la telefon.

  Cine a avut norocul să vadă ca şi mine “cuibul d-nei Filotti", a rămas impresionat de ceea ce a putut realiza, după ani de muncă şi inimoase străduinţe. 0 latura nouă, puţin cunoscută marelui public şi totuşi o manifestare din acelaşi domeniu al artei, care întregeşte personalitatea acestei strălucite şi occidentale artiste, fruntaşă

  a primei noastre scene.”  Sursa: articolul “Un ceas la d-na Maria Filotti” – semnat “T.” – fotografii semnate “Rădulescu” – publicat în “Ilustraţiunea română” din 9 noiembrie 1932 răsfoita în Biblioteca Digitală a Bucureştilor

  deieri-deazi.blogspot.com

  0 0
 • 08/18/14--20:28: :)))


 • 0 0
 • 08/19/14--06:50: Manifestatie
 • Manifestatie de simpatie in Serbia fata de separatistii rusi din Ucraina (FOTO+VIDEO)

  autor: FrontPress19.08.2014

  1La sfârşitul săptămânii trecute, mai multe formaţiuni patriotice sârbeşti au organizat un marş comemorativ dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia din munţii Cer, una din primele confruntări cu armata austro-ungară din timpul Primului Război Mondial. Cu această ocazie, manifestanţii au ţinut să-şi afirme şi solidaritatea şi cu insurgenţii din estul Ucrainei, afişând în acest sens mai multe mesaje sugestive şi drapele ale separatiştilor pro-ruşi.
  Coloana de manifestanţi a plecat din orăşelul Sabac iar punctul final al marşului a fost monumentul dedicat soldaţilor sârbi din satul Tekeris, unde a avut loc şi o slujbă ortodoxă pentru odihna sufletelor celor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Evenimentul a adunat circa 1.500 de persoane din mai multe oraşe din Serbia.
  În Ucraina activează mai mulţi voluntari sârbi grupaţi în Batalionul Jovan Sevicaceştia luptând alături de forţele pro-ruse. Nu se ştie exact câţi sârbi luptă în cadrul acestei grupări paramilitare, însă comandatul lor a fost identificat drept Bratislav Zivkovic. Denumirea unităţii este dată dupa liderul unui regiment de cavalerie al husarilor sârbi, care a depus jurământ de credinţă Imperiului Ţarist în 1751 şi a creat regiunea autonoma Slavo-Serbia, pe teritoriul actual al provinciilor ucrainene Luhansk şi Donetk. Sursa: FrontPress.ro
  cerski-mars-2014-790x4135234
   

  0 0
 • 08/19/14--22:23: Tabara

 • Tabara cu caracter militar dedicata elevilor bistriteni

  autor: FrontPress20.08.2014
  0La sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat Tabăra Militară de Vară de la Centrul de Agrement Sîngeorz Băi, din județul Bistrița – Năsăud, eveniment dedicat elevilor români din zonă. Activităţie zilnice au fost coordonate de o echipă de 8 militari, din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, condusă de locotenentul Ionuț Neag.
  “Militarii i-au iniţiat pe tineri în orientarea în teren, traiul în condiții de izolare, i-au învăţat să determine expeditiv distanțele în teren, și, nu în ultimul rând, le-au arătat modul de acordare a primului ajutor în caz de accidente. Activitatea s-a încheiat cu un concurs, un examen al maturităţii şi experienţei dobândite, în urma căruia cei mai buni participanți au fost premiați”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Ministerul Apărării Naţionale.
  Tabăra a fost organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bistriţa în colaborare cu Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Liceul cu Program Sportiv, Inspectoratul Județean Școlar și Direcția de Sănătate Publică din Bistrița. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 10 – 16 august. Sursa: FrontPress.ro
  612345

  0 0
 • 08/19/14--22:24: :(((


 • 0 0
 • 08/20/14--04:01: :)))


 • 0 0
 • 08/20/14--04:32: Oficial
 • Oficial de la Moscova: Transnistria se va UNI cu Rusia. Si Moldova cu Romania?

  autor: FrontPress20.08.2014

  tiraspolRegiunea separatistă Transnistria va deveni parte a Rusiei, “dar situaţia actuală din Ucraina împiedică deocamdată acest lucru”, a declarat marţi emisarul preşedintelui Vladimir Putin în Peninsula Crimeea, recent reunită cu Federaţia Rusă. 
  “Aş integra Transnistria şi astăzi. Totuşi, vedeţi ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Oleg Belavenţev, citat de agenţia Kriminform. “Sunt convins că în cele din urmă Transnistria va deveni parte a Rusiei”, a adăugat el.
  La începutul lui august, Republica Moldova a cerut încă o dată Rusiei să îşi retragă militarii din Transnistria, aminteşte Mediafax. Totodată, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara la 13 august că ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin merg “dincolo de Ucraina”, vizând alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.
  “Sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, ambiţiile lui Putin merg dincolo de Ucraina”, a declarat Rasmussen, într-o conferinţă de presă cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson.
  “Am asistat la anexarea ilegală a Crimeei, am observat rolul Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. De fapt, vedem că Rusia se află în spatele conflictelor îngheţate şi de lungă durată din Transnistria, în estul Republicii Moldova, din Abhazia şi din Osetia de Sud, în Georgia”, a adăugat el.
  În septembrie 2006, administraţia de la Tiraspol a organizat un referendum privind aderarea la Federaţia Rusă. Rezultatele plebiscitului nu au fost, însă, recunoscute de comunitatea internaţională. La vremea respectivă, 97% dintre alegătorii din regiunea separatistă au optat pentru alipirea Transnistriei la Rusia.
  transnistriaTransnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, este privită la nivel internațional ca o regiune a Moldovei, dar în fapt s-a autoptoclamat ca teritoriu de sine stătător sub numele de “Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol, în data de 2 septembrie 1990. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat Declarația de Independență a noii republici. La două zile distanţă, pe 27 august 1991, parlamentul de la Chişinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Acest lucru a dus la tensiuni în regiune şi chiar la un scurt război, în 1992, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de persoane. În acel conflict au luptat de prartea separatiştilor Armata a 14-a de gardă sovietică, dar şi voluntari ruşi sau ucrainieni. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului.
  Conform recensământului din 2004, 32 la sută din locuitori s-au declarat români sau moldoveni, dintr-un total de peste 550.000.
  Transnistria supravieţuieşte economic în special datorită ajutorului acordat de Moscova şi traficului de arme. Regiunea continuă să aibă pe teritoriul său trupe militare “de menţinere a păcii” ruseşti. Nicio ţară din lume nu a recunoscut independenţa autoproclamată a acestui teritoriu.
  unire
  Transnistria şi unirea cu Republica Moldova: Graniţă comună Rusia-România
  În prezent există ipotetic şanse reale de unire între România și Republica Moldova, principala piedică fiind însă tocmai regiunea separatistă Transnistria. România nu dispune de capacitatea de pacificare a regiunii (avându-se în vedere trupele rusești staționate acolo) și astfel există pericolul unui nou conflict armat, care ar putea avea o evoluție imprevizibilă. Astfel cel mai realist scenariu ar fi o unire cu Republica Moldova, dar fără Transnistria, în interiorul Uniunii Europene. Acest lucru ar fi realizat fie după aderarea posibilă în viitorul mediu al celui de al doilea stat românesc la blocul comunitar fie prin “integrarea rapidă”, adică prin unirea Moldovei cu România, ca stat membru al UE. Acest compromis, legat de cedarea regiunii separatiste problematice, este unul minor în comparație cu restul beneficiilor. Mai mult, teoretic s-ar putea ajunge la un acord între Chișinău, București și Tiraspol în vederea unui schimb pașnic de populații. După unire, Transnistria ar fi liberă să îşi caute propriul destin, fie ca stat independent fie ca enclavă rusească, după modelul Kaliningrad. În orice caz, orice discuție despre acest subiect nu poate avea loc fără normalizarea în prealabil a relațiilor cu Rusia. Sursa: FrontPress.ro 


  0 0
 • 08/20/14--09:44: :)))


 • 0 0
 • 08/20/14--10:23: Mister

 • Poliţia a detectat retrageri misterioase de bani din conturile bancare ale unor pasageri ce se aflau în avionul malaiezian dispărut, MH370!

  avion disparutMai ţineţi minte de dispariţia avionului malaiezian MH370 din martie 2014, în care s-a pierdut urma a 227 depasageri și a 12membri ai echipajuluilde bord? Despre această dispariţie am scris o mulţime de articole, dar asta mai puţin contează acum. Foarte curând, am descoperit pe site-ul Straitstimes.com o ştire bizară în care se arată că au avut loc nişte retrageri misterioase de bani din conturile mai multor persoane dispărute în acel avion blestemat. Citez din ştire:
  Retrageride pânăla111.000 de ringgit malaieziene(RM) sau 43.419 dolari,au fost detectatede laconturilebancare apatrupasageri aizboruluiblestematMH370,carea dispărutla începutul lunii martie 2014. Şeful Departamentului de investigare a infracţiunilor, comandantul IzanyAbdulGhany,a declarat căsuma a fostretrasăprintr-oseriedetranzacții realizate la ATM-uri.Bancarespectivăa observatretragerilesuspecte pe data de 18 iulie. În urma unei ancheteinterne, bancaa depus oplângere la polițiepe2 august 2014.
  “Investigăm cazul pentru acces neautorizat,cuintenția de a comiteo infracțiune“, a spus Izany. Infracțiunea, conform Legii criminalității informaticedin 1997, prevedeoamendădepânăla150,000 de RM sauînchisoarede cel mult10 ani. Izanynu a exclusposibilitatea ca cineva din interiorul sistemului bancar să fi realizat aceste tranzacţii, adăugând căpolițiainvestigheazăcazuldin toate unghiurile. Vom primi imaginile de labancă pentru aidentificasuspecțiiimplicați, a spus el,adăugândceicare deţininformațiiîn această privințăar trebui săanunţecea mai apropiatăsecție de poliție.
  P.S. Nu exclud ca totul să fie doar o încercare de fraudă, dar cazul ar deveni cu adevărat bizar dacă s-ar descoperi că sumele de bani au fost retrase chiar de către persoanele dispărute… Au venit dintr-o altă dimensiune paralelă? Unde au dispărut cu avionul!
  lovendal.ro 

  0 0
 • 08/20/14--12:53: Publicitate


 • Publicitate la început de secol XX


  La începutul secolului XX  nu existau radiouri, televiziune sau internet dar...  exista presa scrisă și prin intermediul ei publicitatea începea sa fie cu adevărat „sufletul comerțului“. Rubricile de  “Mică publicitate” din paginile ziarelor erau deasemenea o modalitate accesibilă de a publica anunțuri de cumpărare sau de vânzare, pentru căutarea de locuri de muncă dar și pentru anunțuri…  matrimoniale. Am selectat pentru voi - din paginile ziarului arădean “Românul”- câteva anunțuri și reclame. Sper să vi se pară și vouă interesante. Sau poate amunzante?...


  Caut domnișoară fără zestre dar…


  Mașini de cusut, biciclete,
   arme, revolvere și...gramofoane

  “Momentan m’aș căsători și fără zestre cu o domnișoara ori doamnă văduvă până la 30 de ani, prin care aș ajunge la un post de notar într’o comună românească. Sunt apt, calificat și român. Adresa: “Vice-notar”, Nabrad (Szatmar m.) “post –restante”. (“Românul” – 15/18 noiembrie 1912)


  Pentru o față juvenilă,
   trandafirie și curată...

  Pălării – colecția de toamnă – iarnă și… de doliu

  “Am onoarea a aduce la cunoştinţa on. dame din Arad şi provincie, că mi-au sosit noutăţile de pălării de toamnă şi iarnă, pe care le vând cu preţuri foarte ieftine. Magazin permanent de pălării de doliu. Execut tot felul de transformări de pălării,  în timp scurt, cu preţuri foarte ieftine. Roagă binevoitorul sprijin: Amtmann M. Arad, str. Zrinyi “ (“Românul” – 14 noiembrie 1912)

  Răchie de prună curată


  Pălării pentru...
   țăranii români și sași
  ”Vindem per vagon sau în mic ab. gara Marosillye, "Răchie de prune curată"     
  (din prune bistriţe). Răchia se poate fierbe şi sub supravegherea cumpărătorului până la finea lunei Noembre.  „PRUNA " - societate pe acţii industrialăşi comerciala în MAROSILLYE “ (“Românul” – 14 noiembrie 1912)


  Caut fată sau văduvă onesta


  Ceasuri OMEGA
    
  “ Un învăţător de stat de 38 de ani cu avere 20.000 cor. dintr'un orăşel montanistic aproape de centrul comitatului Caraş-Severin, doreşte să se căsătorească amăsurat vârstei sale cu o fată sau văduvă onestă, cultă şi din familie bună. Oferte la adresa administraţiei sub numirea „Agnavia" (“Românul” – 10 octombrie 1912)
  Favor la prețuri... la fotograf

  Caut o fată…   spre finanțare


  “ Un tînăr universitar anul III caută spre finanţare o fată, care deja de acuma l-ar ajuta până absolvă. Discreţie, onoare.  Oferte  sub deviza „Ţara Oltului", Budapest, Üllői út 87 I 12-a” (“Românul” – 10 octombrie 1912)

  Oglidă, lampă și…  pat pentru servitoare

  En-tout-cas și ploiere
  „ De vânzare imediat, din cauza schimbărei de locuinţă: o elegantă oglindă de Veneţia, o lampă de Veneţia, o garderobă, o maşină de cusut şi un pat pentru servitoare.Informaţii dă cu plăcere: Rubinstein Mór, expeditor, unde se pot vedea şi obiectele amintite. (“Românul” – 3 octombrie 1912)

  Cosmetice – mare asortiment

  “ Cremă pentru față, pudre, parfumuri, apă de Colonia, perii pentru dinți, păr și haine, pieptene, ace pentru păr etc. de calitatea cea mai bună, - mare asortiment – se pot căpăta în drogheria Török Andor, Arad, Andrassy-ter20, tel. 900” (“Românul” – 3 octombrie 1912)

  Mașini de cusut Singer,
  biciclete și gramofoane

  Damă de conversație

  “O domnișoară română, orfană, inteligentă, se angajează la o doamnă sau familie domnească ca damă de conversație, eventual ajutor în casă, pe lângă condiții modeste. Reflecțiuni la administrația ziarului nostru.” (“Românul” – 23 august 1912)  Instalații electrice și sanitare
   în 1912

  Caut …  vorbitoare de limbi străine

  “ În căsătorie caut o fată inteligentă, bine crescută, poate fi şi fără zestre, afară de limba română să poată vorbi cel puţin încă una  străină din patrie. Eu am de 2 ani o prăvălie do modă pentru domni şi dame cu un capital propriu de cor. 40.000 şi sunt în vârsta de 30 de ani. Reflectantele să se adreseze direct mie. La caz scrisorile se înapoiază sub cea mai mare discreţie. Sima Micşa comerciant, Titel” (“Românul” – 16 august 1912)  Corespondență din distracție
  “O bactișă dorește să corespondeze din distracție cu un tânăr inteligent. Adresați-vă  “Doina” la post-restante, Marosvasarhelly.” (“Românul” – 16 august 1912)


    
  Cazane pentru fierberea rachiului

  Damă tânără caut… boier

  “O damă tânără, cultă și prezentabilă din Transilvania, caută loc la un boier din România, avănd toate esperiențele unei gospodării. Cei interesați îți vor adresa ofertele administrației ziarului “Românul”, de unde vor primi toate informațiile.“ (“Românul” – 5 iulie 1912)

  Caut fată orfană dar… cu zestre

  “ Caut de soţie o fată orfană, cu zestre de câteva sute de coroane (spre depunerea unei literaţii sigure). Este de lipsă să ştie perfect limba germană. Adresa  la administr. ziarului sub „Străin de jumătate". (“Românul” – 28 iunie 1912)

  Țigările ANTINICOTIN

  Diplomat  la Lausanne…  caut loc de muncă

  “Român de 27 ani, diplomat al Institutului agronomic din Lousana, practicant al școalelor și fermelor moderne din Belgia, Franța, Anglia, Olanda, vorbind 4 limbi, dorește un loc în direcție într’o fermă sau domeniu. Rădulescu – Pension Ecole Elfenau am Rotsee bei Luzern (Schweiz) Elveția”. (“Românul” – 21 iunie 1912)


  Cele mai perfecte...
  ghete americane

  Preot caută... econoamă

  „ Econoamă caută un preot de la sate văduv fără copii. Oferte să primesc numai de la preotese, soții de învățător, de notar, văduve și fără de copii, sau de la învățătoare ovodiste necăsătorite. Să cere să’i placă a conduce economia de casă. Altă economie nici nu port. Adresa la administrația “Românul”.” (“Românul” – 31 mai 1912)
  Harmoniu de vânzare

  Ghete SALAMANDER
  “ Un harmoniu se află de vânzare foarte bun, tonuri curate și puternice, bile de os veritabil, dulapul din lemn de stejar sănătos, foarte potrivit pentru concerte, instruarea corurilor și pentru acompaniament. Doritorii sa se adreseze către administrația ziarului “Românul”.” (“Românul” – 31 mai 1912)

  Tehnică medicală
  la început de secol XX

  Contabilă caută învățător sau preot

  “ O domnișoară română, contabilă, cu zestre de 2500 cor. Dorește a se căsătorii cu un absolvent de teologie sau învățător. Reflectanții să se adreseze la administrația ziarului sub deviza << Oficianta >>”.(“Românul” – 1 septembrie  1913)
  Anunțurile de mică și de mare publicitate au fost culese din numerele apărute în anii 1912 și 1913 ale ziarului “Românul”- răsfoite în Biblioteca Centrală Universitară  “Lucian Blaga”  Cluj Napoca

  deieri-deazi.blogspot.com

  0 0
 • 08/21/14--02:59: ISIS
 • ISIS: inamicul nr. 1 al umanitatii

  autor: FrontPress21.08.2014

  ISISIeri când am văzut filmulețul cu decapitarea unui jurnalist occidental nu am reacționat deloc surprins. Nu mă așteptam la nimic altceva din partea unei organizații care are la bază ura religioasă și crima. În loc de șoc m-am gândit. M-am gândit la o carte scrisă de analistul geopolitic George Friedman (CEO la Stratfor International) care prevedea acest scenariu sumbru al întoarcerii islamismului ca inamic al umanității tocmai atunci când Europa și Rusia intră într-un nou război rece.
  George Friedman a prevăzut că la un moment dat occidentul și Rusia vor intra într-un al doilea război rece, iar pe fondul acestui nou conflict islamismul se va ridica din nou. Astăzi vedem că a avut dreptate, chiar dacă nu în totalitate. Prin ISIS se ridică o forță considerabilă, o forță care nu amenință securitatea granițelor sau niște state anume, ci care amenință toate valorile pe care s-a construit civilizația europeană și lumea modernă, respectiv postmodernă.
  Pericolul reprezentat de ISIS nu este un pericol pe care-l putem ignora pur și simplu. Este o amenințare reală. În momentul de față ISIS există doar în Irak și Siria, fiind o provocare pentru ambele guverne. Existența sa a fost tolerată de SUA cât timp a provocat daune regimului Assad, aliat cu Rusia, iar în momentul de față s-a extins și pe teritoriul americii din orient. Unde provoacă daune și crime.
  Această extindere nu se va opri aici. Obiectivul ISIS este de a forma un stat islamic din toate națiunile acestei credințe și a duce un jihad împotriva lumii libere. Target-ul de recrutare al ISIS este tineretul lumii arabe. Am văzut în documentare cum lideri ISIS recrutau tineri, copii chiar, de peste tot. Dacă nu e de ajuns mai vin recruți din occident. Numărul lor crește în fiecare zi ca și consecință a politicii lui Obama.
  Să nu fim orbi și să nu uităm că George W. Bush Jr. a prevăzut, la rândul său, că retragerea trupelor americane din Irak va da drum liber un forțe islamiste să se ridice. Exact asta s-a și întâmplat. Politica lui Barrack Obama este politica eșecului din care s-a născut ISIS, criza din Ucraina și multe altele. Dar nu asta contează acum, ci ce se petrece în momentul de față.
  În momentul de față ISIS duce o luptă de cucerire a statelor arabe precum Siria și Irak. Pentru această luptă sunt recrutați oameni de toate vârstele, dar accentul pică pe tineri, pe viitor. Musulmani din Europa se alături și ei proiectului numit ISIS. Un proiect care tinde să devină un califat islamic cu o rază de acțiune nelimitată. Un califat care, prin discursul liderului, a amenințat lumea occidentală.
  Br3_We_CcAAOEBQPentru noi este o amenințare serioasă. Imediat ce acest califat se va stabili pe teritoriul arab vom avea de a face cu o forță teroristă mai mare decât a fost vreodată al-Qaeda. O forță care va deține propriul stat de unde vor fi lansate atacuri teroriste și nu numai împotriva lumii occidentale și, de ce nu, orientale. Să nu uităm că numărul în crește al trupelor ISIS include și europeni. Europeni care se pot întoarce oricând aici, antrenați și fanatizați ca niciodată, pentru a aduce cu ei teroarea islamului.
  Vorbim deci de o organizație cu potențial, un inamic al întregii umanități care amenință stabilitatea și siguranța lumii în care trăim. Lumea liberă nu poate aștepta ca acest inamic să se dezvolte și să aducă din nou teroarea asupra noastră. O intervenție împotriva ISIS, acum cât este-n dezvoltare, se face necesară. Să nu uităm că în sec. XXI, secolul globalizării, ce se întâmplă într-un colț al pământului afectează ce se petrece la celălalt colț. Un stat islamic în orient poate servi ca o bază de atac împotriva occidentului, în același fel în care non-statul Afganistan a servit al-Qaeda.
  Acum Europa pare să intre într-un nou război rece cu Rusia. Ceva inevitabil aș zice eu, dar asta nu ne dă dreptul să închidem ochii la alte primejdii. Primejdii care riscă să devină mai mari decât Rusia. Dacă în momentul de față Federația Rusă este un inamic clar al lumii occidentale (euroatlantice) atunci ISIS este inamicul clar, nr. 1, al umanității. Așa cum a fost al-Qaeda înainte. Acest inamic amenință stabilitatea lumii sub semnul fanatismului religios și al terorismului. Iar în câțiva ani de acum încolo poate deveni o forță. Asta dacă nu e oprită la timp.
  P.S. Dacă tot l-am menționat pe George Friedman vreau să atrag atenția asupra unor alte puteri în ascensiune. În cartea sa acesta a vorbit și de Turcia, respectiv Japonia. A căror evoluție în momentul de față este vizibilă. Turcia adoptă tot mai mult discursul naționalist-religios, orientându-se spre Rusia și vechia prietenie cu Ungaria, iar Japonia are o economie tot mai pozitivă, urmărind mai nou și schimbarea legii Forțelor de Apărare pentru a forma o armată autentică. Trăim o perioadă a schimbărilor și trebuie să fim pregătiți pentru a le întâmpina. ISIS nu e singura amenințare care se ridică, deși este cu siguranța cea mai mare și mai oribilă. De Alexandru Suditoiu

  ZygliA20140809A_low

older | 1 | .... | 146 | 147 | (Page 148) | 149 | 150 | .... | 171 | newer